Aftenlyt efter stor hornugle på Vestfyn

Søndag d. 17. februar tog jeg til Vestfyn og afhentede Mads Syndergaard med det klare formål at støve en stor hornugle op i de nærliggende plantager og grusgrave.

Lad mig bare afsløre at det ikke lykkedes! Vi besøgte Håre og Lunge Bjerge, som er gamle hede/overdrevbakker der nu henligger som nåletræsplantager. 
Stor hornugle findes mange steder i de jydske plantager, og arten MÅ have krydset Lillebælt og her vil de Vestfynske plantager være oplagte steder. 

 2019 02 19 haarebjerge
Mose i Haare bjerge Foto: Per Rasmussen

Vi parkerede bilen og gik rundt i området, mens vi lyttede efter kaldende ugler, men det mest ophidsende var en overflyvende vandrefalk. Området er dog ganske pænt, omend kraftig påvirket af jagtinteresser, med opstillede jagttårne, samt fodreautomater og udplantede majs. Umiddelbart virker området som et oplagt sted for stor hornugle, men desværre fandt vi intet. 

2019 02 19 haarebjerge1Haare bjerge Foto: Per Rasmussen

Vi sluttede af ved Ålsbo grusgrav, som er en stor og dyb grusgrav i en skov ved Gelsted. Hvis man skulle udpege et oplagt sted for stor hornugle på Fyn ville det være her. Det ligner til forveksling de steder jeg har set dem yngle i Jylland. Her var der godt nok en ugle, men desværre kun en natugle. Men tror godt det kan betale sig at holde øje med grusgravene fremover, for det virkede som et oplagt sted. 

Når man tager ud for at lytte efter ugler synes jeg tit at man bliver snydt, også selvom vejret og tidspunktet er perfekt. Jeg vil dog håb at folk vil tage ud andre steder og lytte og lede, for de store hornugler må være her et sted.

2019 02 19 natFoto: Per Rasmussen

Tekst: Per Rasmussen