Hedelærker på træk efter blæsten

Der havde været godt gang i godt gang i vinden - kuling med vindstød af stormstyrke fra vest og nordvest de foregående dage, men søndag den 10.marts lagde vinden sig, så den ”kun” var 10 m/s fra vest, da jeg klokken 7.10 plantede mig på obsposten ved Flyvesandet bevæbnet med fjollede tanker om at blive tæppebombet med returtrækkende Rider og Suler, der havde været presset ned i Kattegat og Storebælt . Jeg skal straks afsløre, at det kom ikke til at ske. Det forhindrede nu heller ikke, at det blev en ganske god dag.

Sortand.

Allerede på parkeringspladsen sparkede jeg 3 Misteldrosler op, der flyttede sig lidt østpå, senere trak de ud. Jeg krøb i læ bag en grenbunke, der ligger tæt på parkeringspladsen. Nattens vind havde flyttet godt rundt på Ederfuglene, Sort- og Fløjlsænderne, så de brugte en del krudt på at kæmpe sig mod vinden tilbage til fourageringspladserne. Nogle af dem lå ret tæt på kysten i selskab med Toppet Lappedykker og Hvinand. Om nogle få uger kan man på stille aftener være heldig at Sortanden trække ind over Fyn, så hvis man trænger til en matrikelart, skal man blot stille sig ud sidst på aftenen og lytte efter dens bløde gyv-gyv.

Fløjlsand, der smed sig lige ud for obsposten.

Der var også gang i de Toppede Skalleslugere - hannerne med deres knaldrøde øjne er rigtig flotte på denne årstid. Fuglene flyver en del rundt og smider sig i små grupper på havet, hvor hannerne kurtiserer ivrigt.

Toppet Skallesluger.

Vinden lagde sig langsomt, og det benyttede småfuglene sig af. Først kom en lille flok Tornirisk og kort efter annoncerede en Rørspurv sin tilstedeværelse med sit hæse trækkald. De kom dryssende jævnt under hele trækperioden, når de kommer tæt forbi, kan man nemt se hannernes dragt med det sorte hoved og hvide skægstribe. Hvid Vipstjert er også ved at komme i gang med trækket - en enkelt slog sig sågar kortvarigt ned, før den fortsatte vestpå.

Hvid Vipstjert, der lige skulle have en pause på trækket.

Der var forventeligt en lidt Sanglærker på træk, men ved halvnitiden hørte jeg Hedelærkens smukke kald. En flok på fem kom direkte henover mig, deres korte hale er meget iøjnefaldende, når man ser dens silhuet. Desværre - og sådan er det ofte på Flyvesandet - kommer fuglene mod én i fremragende modlys - så forsøg på foto eller nærstudie i kikkert er forbundet med en vis risiko for øjnene.

En Rød Glente kom luskende tæt over skoven. Den overvejede ikke situationen ret længe, før den trak målrettet mod Samsø.

Rød Glente.

Jeg kom ikke til at vente længe på nye Hedelærker, tre fugle kom sammen, vendte rundt og trak lidt østpå og gik ned - ivrigt og højlydt syngende, rigtig fint. Alt i alt nåede jeg op på sytten.

Også Hulduerne er blandt de tidligt trækkende arter. De kom sammen med småflokke af Ringduer, størrelsesforskellen er markant.

Ringdueflok med to Hulduer.

Det tynder gevaldigt ud i Sangsvanerne - det år ikke stille af, når de bryder op. På en af markerne tæt ved skoven har der et stykke tid stået et par hundrede, denne morgen stod der knap halvtreds, hvilket passede fint med de 45 Sangsvaner der ”syngende” trak nordøst. En flok Bramgæs havde besluttet sig for at udsætte rejsen, de kom østfra og røg ned i Næråstranden.

Hvis det tidlige forårstræk skal være helt perfekt, skal jeg se ”forårskvartetten” - det er Huldue, Hedelærke, Misteldrossel og Bjergvipstjert. Og selv om sidstnævnte udeblev havde det været en udmærket dag, da jeg tog hjem ved halvellevetiden. Sangsvanerne stod ikke længere på marken.

Tekst og foto: Søren Gjaldbæk.