Kæmpe Bramgåsedag

Jeg havde planlagt, at køre ud og lytte efter natsangere mandag aften på Sydlangeland. Da jeg ankom til Tryggelev Nor ca kl. 21.00 tænkte jeg først: "Der trækker egentlig mange Bramgæs". En halv time senere tænkte jeg: "Der trækker egentlig VILDT mange Bramgæs". Og lidt efter gik det op for mig, at Bramgæssene havde gang i en af de helt store dage. De næste 2 timer genlød luften konstant af Bramgæssenes hyggelige hundebjæffen. Normalt er det de grønne frøer, der gør det svært at høre natsangerne. Mandag aften var det Bramgæssene.

DSC 2570

Helt lavt kom de. På hele strækningen fra Ristinge til Bagenkop kunne jeg se, at fuglene kom trækkende ind konstant. Jeg talte ikke, men et meget konservativt gæt ville være, at der trak 30.000 på 2 timer, men det tal kunne sagtens være 50.000. Jeg har faktisk aldrig oplevet noget lignende.

Længere oppe ad øen sad Ole Goldschmidt. Han er mere grundig, og han talte 48.000 over Rudkøbing. Morten Müller talte 9.000 tidligere på dagen ved Hou. Tåsinge, Thurø og Svendborg melder også om store tal, hvor 12.000 er det største. Trækket blev bemærket af mange. Fra Hou i nord til Bagenkop i syd skrev folk på facebook-gruppen Langelandsfugle om det gigantiske træk, som mange hørte fortsætte i mørket frem til midnat - måske senere?

Mandag den 20. maj trak over 100.000 Bramgæs over Langeland. I nedenstående video har jeg forsøgt at genskabe lidt af stemningen fra Tryggelev Nor, som jeg oplevede trækket.

Normalt kulminerer Bramgæssene tidligere, hvad der har udskudt trækket i år skal være usagt. Fuglene har overvintret i det tyske og hollandske Vadehav og har nu sat kursen mod de sibiriske ynglepladser. Om 10 dage kan vi se frem til et nyt ryk, der kommer Knortegæssene.

Tekst, foto og video: Esben Eriksen