Lille Flagspætte i Åløkkeskoven

Lille Flagspætte er ikke hverdagskost på Fyn. På den daglige hundeluftetur var jeg desværre hverken bevæbnet med kikkert eller telefon. Min faste rute, der tager mig forbi flere spændende steder i skoven, var halvvejs tilbagelagt, da der pludselig lød et klasisk lidt slæbende ki-ki-ki-ki-ki ganske nær ved.

aaloekkeskoven1ESE

Mange gode steder til spætter i Åløkkeskoven.

Lille Flagspætte! Der var ingen tvivl. Skoven er i dette område noget sumpet og ikke så let tilgængeligt. Jeg valgte derfor hurtigst muligt at få hunden luftet færdigt og komme hjem og hente kikkert og kamera.

Tilbage på gerningsstedet var der desværre noget stille - efter en rum tid begyndte 2 Store Flagspætter at tromme. Lidt efter fløj to par skrigende rundt efter hinanden. Det gav da lidt håb. Men det var råkoldt denne morgen, og der var en anelse fugt i luften - det vakte ikke ligefrem forårsfornemmelser. Jeg tænker, at den vil være mulig at lokalisere sidenhen - måske i marts, hvor arten typisk er mere stemmeaktiv. Jeg vil gøre mit.

StorFlaf aaloekke ESE

Stor Flagspætte på en lidt mørk dag. Den Lille Flagspætte lod sig ikke se.

Bjergvip Aaloekke ESE

Bjergvipstjert har holdt til i bækken hele vinteren.

Kommer man til Åløkkeskoven, så er stisystemet omkring ellesumpen et oplagt udgangspunkt. Skoven henlægger som naturskov og skoven rummer derfor et hav af døde træer, så der er mange muligheder. Skoven er da også rig på Store Flagspætter, Spætmejser og Korttået Træløbere. Sidste forår hørte jeg en syngende Hulddue. I bækken langs sumpen har to Bjergvipstjerter holdt til hele vinteren. I dag dog kun én.

Dermed den kun 13. Lille Flagspætte siden år 2000 i Fyns området. En langtidsstationær ved Ravnholt i 2013 blev set af mange.

/Tekst og foto: Esben Eriksen