Amerikansk Pibeand på Firtalsstranden

Klokken halv elleve i dag ankom Ella Mikkelsen med sin mand Jørgen til Firtalsstranden. Planen var at se, om der var ankommet Sorthovedet Måge, en plan som hun ikke var alene om, der holdt tre fotografer med kameraerne hvilende på vindueskanten i bilerne. Mågen var ikke ankommet, det var til gengæld Sorthalset Lappedykker - 4 fugle lå fint tæt på vejen. Efter et stykke tid gik Ella ned til tårnet ved Firtalsstranden for at se, hvad der gemte sig der. Klydeflokken er vokset til lidt over halvtreds, der lå ikke mange ænder, flest Krikænder men også lidt Pibeænder - cirka tyve.

Amerikansk Pibeand.

På et tidspunkt blev Ella opmærksom på en afvigende Pibeand, som lå med tre andre - en han og to hunner - i det lille indhak ved rørene over mod fjorde - der, hvor den Hvidøjede And lå for nogle år siden. Den havde hvidlig blis, gråt hoved, brunlige sider og grøn tegning bag øjet - karakterer, som det ikke er svært at se i et teleskop, men afstanden til anden var for stor til at få rigtig gode fotos.

Amerikansk Pibeand.

Jeg blev ringet op af Ella ved halvtolvtiden, hun spurgte om jeg havde lyst til at kigge på fuglen - det havde jeg. Jeg var lige kommet fra Horseklint, hvor Rødtoppet Fuglekonge 57 Suler var det mest spændende og skulle netop køre fruen til stationen, så det passede fint. Hvad der ikke passede så fint var, at Ella skrev, at fire personer var kommet gående på diget, hvilket havde fået ænderne til at flyve væk, og anden kunne ikke umiddelbart genfindes. Vi tilbragte et par timer med at lede efter anden - forgæves, men jeg syntes, at de fotos hun havde taget så ret lovende ud - det kan man jo selv dømme om. Andekyndige personer har støttet, at det er en Amerikansk Pibeand, selvom der er et par karakterer, som Ella af gode grunde ikke kunne tjekke. Det kan man læse om her.

Grunden til at undertegnede ikke fik set Amerikansk Pibeand.

Fuglen vil givetvis være i området, på denne årstid er pibeænderne ret stationære. Desværre er området ret stort og sine steder uoverskueligt, men mon ikke den viser sig igen - kig efter den, hvis det kikser, er der meget andet at kigge på.

Amerikansk Pibeand.

Tekst: Søren Gjaldbæk. Foto: Ella Mikkelsen.