Buller på besøg ved Sortemosen

Onsdag eftermiddag spærrede jeg øjnene op, da jeg på DOF Basen så, at Peder Rasmussen havde fundet en Kohejre i Sortemosen, som han oplyste fløj mod vest.

Kohejre, Langholmsvej, fotograferet med telefon af Marlene Bødker.

Det skulle lige undersøges, så torsdag morgen parkerede jeg ved gården ved Sortemosen. I samme øjeblik jeg gik rundt om stalden så jeg en ”hvid klat i passende størrelse” flyve lavt mod vest, men inden jeg fik kikkerten på, var den ude af syne. Der var super modlys, så måske var det en måge?? Tvivlen nagede, men jeg gik til fugletårnet akkompagneret af trompeterende traner og syngende Sangsvaner.

Kohejre mellem Traner og sangsvaner, Sortemosen. Foto: Lars Kirk.

Efter kort tid fik jeg selskab af Lars Kirk - vi så ingen hejre, så efter et kvarters tid bestemte vi os for at kigge marker igennem. Jeg kørte vest på - tvivlen nagede mig, jeg var ret sikker på, at det var "koen", som jeg havde set. Efter nogle hundrede meter kom jeg til Langholmsvej, som jeg kørte nedad, det var jo der ”min klat” var dumpet ned. Og ganske rigtigt, den stod mellem en flok køer.

Kohejre, Sortemosen. Foto: Leif Sørensen.

Jeg fik hurtigt tilkaldt Lars Kirk, som lige akkurat så fuglen, før den fløj tilbage mod Sortemosen. Mens vi stod og evaluerede kom et par ryttere hen mod os fra stutteriet for enden af Langholmsvej, og én af dem - Marlene Bødker - fortalte os, at Kohejren havde været der i en måneds tid! Den kom altid flyvende, når hun lukkede hestene ud på folden. De kalder den ”Buller”!! Det er åbenbart lykkedes for fuglen at undvige fuglekiggeres blik - det har man jo hørt før.

Kohejre, som lever op til sit navn, Sortemosen. Foto: Lars Kirk.

Kohejren kan muligvis være en af de tre fugle, som stod ved Herning i november, det bliver næppe opklaret. Det er Fyns blot tredje fund af Kohejre, som har bredt sig noget de senere år. De to andre fund er en gammel observation af en trækkende fugl ved Åløkkeskoven, de anden er en fugl fra Drejø 2. maj 2008.

Kohejre, Sortemosen - den er ikke stor i sammenligning med Knopsvane. Foto: Leif Sørensen.

Til lykke til Peder for at finde fuglen til fuglekiggerne, og til lykke til Marlene Bødker for at have set fuglen gennem en måneds tid. Der er gode chancer for, at fuglen vil være ved Sortemosen et godt stykke tid - den ses fint fra fugletårnet i Sortemosen eller ved Langholmsvej.

Tekst: Søren Gjaldbæk.