Den store finale

Af Freya Mørup-Petersen

I anledning af min 22-års fødselsdag, tog jeg til sommerhuset på Sydlangeland i Bededagsferien med mine forældre, min bror og naturligvis min farfar Henrik Mørup-Petersen. Med vejrudsigten satsede vi ikke på det store træk, så vi brugte primært tiden i Nørreballe Nor og lidt i Gulstav for at kigge på de lokale ynglefugle.
Selvom der ikke var det store at skrive hjem om, var der bestemt ikke fugletomt. På fugleøerne i Nørreballe Nor var der fyldt med ynglende Hættemåger og Fjordterner, samt tydeligt at Mursejlerne og Gøgen er kommet til Langeland. Fra Fakkebjerg så vi det sædvanlige ynglepar af Rødrygget Tornskade, og i Gulstav Vesterskov fouragerede en Grå Fluesnapper - dem synes jeg ellers, der er langt imellem. Desuden huserede hele ti Dværgmåger i Nørreballe Nor, men de holdt sig desværre uden for fotoafstand.
Alt i alt var både fredag og lørdag relativt stille på fuglefronten, men ud fra vejrudsigten ville søndag blive varm med en svag søndenvind - et vejr, der kan blive rigtig giftigt på Sydlangeland i træksæsonen. Måske kunne det give et hit på min fødselsdag?

050922lilleskrigfmp

Lille Skrigeørn, fakkebjerg. En fin fødselsdagsgave. Foto: Freya Mørup-Petersen.

Allerede ved fødselsdagsbordet søndag morgen tegnede det på en god dag. Ifølge DOF-basen var der meldt både Pirol, Karmindompap, og den lokale Savisanger ud fra Gulstav, så turen gik mod syd, så snart vi havde ryddet fra morgenbordet.
På vej ned mod Gulstav kunne vi se, at der var en del rovfugle i luften og det var også her, at en Lille Skrigeørn bliver meldt ud på Zello indtrækkende fra Dovns Klint. Men da jeg ikke havde appen åben, fik jeg ikke fik meldingen og vi vidste intet om den. Det var lige, da vi drejede ned ad Gulstavvej, at min far spotter en mærkelig rovfugl på himlen. Jeg, som sidder på midterste bagsæde, får besværligt kikkerten op for øjnene og udbryder omgående: ”Det ligner da lidt en skrigeørn!”

050922sortglentefmp

En Sort Glente ville også ønske til lykke. Foto: Freya Mørup-Petersen.

Det får Henrik til at kaste bilen ud i grøften lige efter han er drejet ned ad Gulstavvej, den ene bagdør bliver flået op og min bror og jeg vælter ud i rapsmarken. Henrik springer ud og sætter teleskopet på imens jeg tager billeder - desværre er ørnen allerede på vej mod syd og for langt væk til en sikker bestemmelse. Men med den store havgus fra syd, vurderer vi, at ørnen næppe vil forlade Langeland med det samme. Så vi springer ind i bilen igen og drøner mod Fakkebjerg. Ved Fakkebjerg står Thorbjørn Eriksen og da jeg springer ud på parkeringspladsen, bekræfter han det: Det er en Lille Skrigeørn.
Så er lykken stor, for en fugl som en Lille Skrigeørn er bare fantastisk at få på sin fødselsdag. Og for at det ikke skal være løgn, kredser den lige over Fakkebjerg i 50 meters højde. Det var en fantastisk oplevelse.
Det er ikke kun skrigeørnen, der kommer tæt på. Da vi har besteget Fakkebjerg, kommer der en Sort Glente, som kredser fem meter over toppen, fuldstændig upåvirket af os. Den kommer tilbage flere gange og huserer i området hele formiddagen med to Røde Glenter og en Musvåge.
Turen går videre til Gulstav, hvor Karmindompappen er meldt ud. Med dens tydelige sang er den nem at finde frem til, selvom den skjuler sig i krattet det meste af tiden blandt Havesangere, Munke og Gulbuge.
Til at slutte en fantastisk formiddag af på, tager vi til Keldsnor, hvor en enkelt hvepsevåge trækker ind og to tejster ligger på vandet. Det har været en vild dag for hele Fugledanmark med både Lammegrib, Ådselsgrib, Biæder og meget andet og ikke mindst en forrygende dag for en ornitolog, der har fødselsdag. Så er Bededagsferien dog også slut og studiet kalder på mig - men jeg klager ikke. Det har virkelig været den store finale på denne forlængede weekend!

050922stenfmp

Stenpikker, Gulstav. Foto: Freya Mørup-Petersen.