Det er en svensker!

Efter at have haft fornøjelsen af at nyde Kongeørnen ved Nr. Søby i lørdags fik jeg kigget på mine billeder, da jeg kom hjem. Her opdagede jeg noget, der måske var en ring på det ene ben. Jeg sendte nogle billeder til Kim Skelmose (Havørnelandskoordinator) og til vores to Kongeørneeksperter herhjemme Hans Christophersen og Jan Tøttrup - de to ringmærker og holder styr på vore hjemlige Kongeørne.

Kongernmring Dette billede overbeviste undertegnede om, at den var ringmærket. Foto: Esben Eriksen

Alle adspurgte var enige om at fuglen var ringmærket, men at der skulle flere billeder til. Leif Sørensen lagde et billede på DOF Fyns facebookside, og her kunne man med sikkerhed sige, at fuglen bar en guldfarvet ring på det venstre ben og en rød ring på det højre. Den guldfarvede ring er den farve, som Kongeørneunger blev ringmærket med i 2019 i både Danmark og Sverige. I Danmark ringmærker Jan Tøttrup imidlertid ikke med to farveringe, men med en metalring på det andet ben. Altså det kunne ikke være en dansk fugl.

"Farvekombinationen gør, at man kan slutte at fugle kommer fra Mellemsverige." Fortæller Jan Tøttrup. Så vi ved nu, at vi har at gøre med en ung svensker, der er fløjet hjemmefra i sommer, og derfor er i sit andet kalender år - altså en 2k fugl eller den dragt man også kalder - første vinter.

Ørneeksperterne var mere end interesseret i at få aflæst ringene, men ingen fotos tillod, at det lod sig gøre. Det var dog kun til Lars Kirk fik billeder af Kongeørnen forleden. Trods det at ørnen ikke sad helt fri, så kunne ringene ses tydeligt, og efter at Lars havde tilsendt mig originalbillederne i høj opløsning, mener vi nu at have aflæst ringen - eller i al fald så meget, at det er muligt at finde ud af, hvor præcist fuglen kommer fra. Vi mener, at der står Z 71 på ringen. 

Kongemedraev

Kongeørnen i kamp med ræv om et bytte. Foto: Karen Kofoed

Ringdata er sendt til svenskerne, og vi afventer svar fra den svenske Kongeørnegruppe, hvorefter vi bringer en opdatering på Kongeørnens livshistorie. Fuglen er fortsat på plads, og Karen Kofoed og andre fremmødte folk fik sig en stor naturoplevelse, da Kongeørnen gik i infight med en ræv om et bytte. 

Tekst: Esben Eriksen