Drosselrørsanger - en god boligbirdingart

Af Søren Gjaldbæk

Siden 2020 har vi her på siden fulgt med i og skrevet om boligbirding, en klimavenlig konkurrence, som er med til at skærpe opmærksomheden på fuglelivet i ens nærområde. Man kan - hvis man tæller sine matrikelarter år for år - for eksempel se, hvordan ankomsttidspunkter for ens yngletrækfugle varierer fra år til år. Og så kan man selvfølgelig en sjælden gang i mellem glæde sig over en ny art til matrikellisten. Det skete for Per Rasmussen tirsdag den 29. april. På DOF Fyns facebookside skrev Per:

”Boligbirding kan også noget. Kaffe på terrassen gav en fin Drosselrørsanger, som tilsyneladende er årets første i Danmark. Den er i hvert fald ny for min matrikel. Desuden kom den lokale glente forbi og 3 traner fløj over. Ny art for matriklen, nummer144”.

Her kan man høre Drosselrørsangeren. Videoen optaget af Per Rasmussen.

 030525drossel3ls

Sådan ser den ud! Foto: Leif Sørensen.

På Fyn er Drosselrørsangeren ikke videre almindelig, men dog årlig. Foregående 6 år har vi haft 3 til 5 fugle - primært på Sydlangeland, Botofte Skovmose og Ølundgårdområdet. Fuglene er ofte langtidsstationære, og man har ikke svært ved at høre dem! Pers fugl kan i skrivende stund - 2. maj - stadig ses og høres.

De første fugle kommer til Danmark et stykke ind i maj, vores hidtil tidligste var en fugl fra Nørreballe Nor den 1. maj 2020 i Nørreballe Nor.  På landsplan har vi har kun 5 aprilfund, det første den 30. april 2019, de øvrige - som Pers fugl - fra den 28., 29. eller 30. april. Ynglefund er ret usædvanlige, men historisk interesserede kan på Zoologisk Museum i København, her kan man se tre æg fra det første dansk ynglefund fra Bogø Strand, Egensedybet i Odense Fjord.