En lille beretning om vinter-punkttælling

En lille beretning om vinter-punkttælling.
af Lene Parkø

På Fyn har vi 34 punkttællingsruter, hvoraf 25 også bliver talt om vinteren. I 2021 kom der, som noget nyt, en tidlig yngletidstælling og en nattælling til - se mere her.

I 10 år har jeg haft en rute ved Egebjerggård Storskov, nok bedre kendt som Flyvesandet. Ruten er på 15 punkter, og jeg tæller både forår og vinter. Man kommer til at kende sin rute rigtig godt, får en slags ”ejerskab” til den. Husker hvad der plejer at være, og ærgrer sig hvis en art udebliver, men glædes over en ny.

Skovst med birk Lene Park

Foto: Lene Parkø

De fleste af os ser frem til foråret med mere lys og varme, alting springer ud og grønnes, og mange fugle kommer tilbage efter vinterophold sydpå. Der bliver atter fuglesang foroven, man glæder sig til forårstællingen.

Men… ….der er nu noget særligt over at tælle om vinteren. Man har naturen mere for sig selv, der er mere ro på, stille og tyst og du ser arter som kun er her om vinteren.

De første 9 punkter af min rute går gennem agerland. Lang ude på marken fouragerer en flok Sangsvaner sammen med Grågæs, der er en del Stormmåger og en Sølvmåge stamper i mulden for at lokke regnormen frem. Der ses og høres Solsort, Bogfinke, Blåmejse og Musvit og Tårnfalken ”musser” højt oppe. Langt ude i skovbrynet sidder flokke af Ringduer i trætoppene,og der ses Gråkrage, Alliker og Råger. Så bliver vi beriget med en flok Sjaggere, de holder til i den nærliggende Egeby Frugtplantage. Musvågen miaver højt oppe, og pludselig høres også ”hundeglam”, det er en flok Bramgæs, der er på vej til Nørre Nærå Strand.

 Sangsvaner Lene Park

Foto: Lene Parkø

Så er det tid til en kop kaffe, som indtages ved stranden med udsigt til Æbelø. 2 Fløjlsænder vugger på bølgen langt ude, og endnu længere væk ses en flok Edderfugle, de bliver dog ikke noteret, da dette ikke er et punkt på ruten.

Den sidste del af ruten går gennem skoven, som altid er her Fasaner og vi ser både Husskade og Skovskade. En Dompaps sørgmodige kald høre og. Igen både Musvit, Blåmejse, Bogfinke og en enkelt Rødhals.

 Et af punkterne er ved gran- og fyrbevoksning og der er den lille Fuglekonge. Længere ude passerer 3 Dådyr skovvejen. Flagspætten flyver forbi, og vi lytter intenst, for Grønspætten plejer også at være her ( både sommer og vinter ) den er dog tavs i dag. For år tilbage var der en Fiskehejre-koloni i skoven, den er, desværre, forsvundet, men vi ser da en enkelt.

Granplantage Lene Park

Foto: Lene Parkø

Så kommer vi til et træ, hvor der er sat en Huldue-kasse op, den har dog ikke kunne modstå vinterstormen, jeg ved at Hulduen er observeret herude for nylig, vi ser/hører den dog ikke. Ved sidste punkt får jeg Ravn noteret, den plejer også at være her både sommer og vinter.

 

En god tur med masser af motion og frisk luft, og rart at vide at man har gjort en lille forskel for kendskabet til vinterfuglene på Fyn.

Hvis denne lille beretning har motiveret nogen til vintertælling og/eller en ny punkttællingsrute så kontakt punkttællings- koordinator i DOF Fyn Henrik Kingo Andersen kingoand@webspeed.dk eller brug linket først i opslaget.