Endnu et besøg fra Holland

Overskriften referer til en halsringmærket Knopsvane, som Gunnar Jørgensen og Gunnar Knudsen aflæste i Bøjden Nor den 20. september 2019. Halsringen var gul med påskriften PN34. Det kan man læse mere om her.

Mandag den 3. februar var Erik Thomsen (igen) ved Brændegård Sø, og der faldt hans blik og derefter kamera på en lille flok Knopsvaner på nordspidsen af øen. Den ene var halsmærket - gul ring med tekst PP87.

Knopsvaner, Brændegård Sø. Den halsmærkede strækker vinger. Foto: Erik Thomsen.

Fuglen blev halsmærket som ungfugl den 17. august 2017 i Holland ved Gaarkeuken Polder de Juursema. Frem til den 12. maj 2018 holdt fuglen sig hjemme - den blev meldt 6 gange, alle meldinger tæt ved ringmærkningsstedet, som det ses på kortet til højre. Herefter holdt den sig under radaren frem til den 25. maj 2019, hvor den blev aflæst ved Beltringharder Koog, Nordfriesland i Schleswig-Holstein. Her har den formodentligt ynglet, den blev i hvert fald meldt derfra yderligere fem gange frem til den 25. august 2019.

Næste gang den blev meldt var ved Nieby ved Østersøen den18. september 2019, inden den dukkede op i Brændegård Sø foran Erik Thomsen den 3. februar i år, hvor den må være godt to et halvt år gammel.

Knopsvaner, Brændegård Sø. Foto: Erik Thomsen.

Man kan formode, at den har slået sig sammen med ”danske svaner”, som er trukket tilbage til Danmark for at yngle, men det er naturligvis spekulation. De danske ynglefugle er ifølge Erik Thomsen begyndt at indtage rederne.

Skulle du selv få aflæst en fugl, så indtast oplysningerne på fuglering.dk eller henvend dig til os.

Tekst: Søren Gjaldbæk.