Finderberetning. Lille Bjergand i Sybergland, 18. marts 2023

Af Jens Peter Bech

Lørdag den 18. marts stod min nevø Benjamin og jeg tidligt op for at tage en tur rundt i Sybergland ved Kerteminde, som vi har gjort så mange gange før. Dagens mål var at få et par af forårets årsarter som vi manglede i form af Hvid vipstjert og Gransanger, og samtidig få kigget de mange Krikænder, der holder til i Sybergland, igennem for at se om der skulle gemme sig en amerikaner. Benjamin har sat sig et mål om at han vil se så mange af de amerikanske arter, der besøger Danmark som muligt, og her mangler vi stadig begge krikanden.
Vi tog turen ud af stien imellem de to søer og satte os på bænken for enden at stien, hvor der er fint udsyn over den store sø samt godt medlys om morgenen. Vi bladrede de forskellige ænder igennem, uden at der dog var nogle af de mange Krikænder, der skilte sig ud. Vi tog et kig ned i den modsatte ende af søen og kunne ved den første af fugleøerne se en han og hun Troldand, der havde en følgesvend som skilte sig ud. Ryggen fremstod på afstand meget lysere end Troldandens, hvilket fik os til at tænke Bjergand, som vi dog syntes var mærkeligt på denne lokation, også alene. Vi besluttede os for at gå tættere på for at tjekke det nærmere. Lige inden vi gik, var der en Gransanger der sang fra et buskads ved golfbanen, og dermed var et af dagens mål nået.

120323lillebjergjpb

Her ses Lille Bjergand sammen med Troldand. Man kan man se, at de er omtrent samme størrelse. Den vatrede ryg, som også kendes fra Bjergand. Højeste punkt af hovedet i nakken bag øjet, samt de mere urene flanker, som gode kendetegn. Foto Jens Peter Bech.

Da vi kom ned i den anden ende af søen, og tættere på, kunne vi se at anden var nogenlunde samme størrelse som Troldænderne, som den fulgtes med samt havde en lille knold i nakken, og mente derfor ikke det kunne være en ren Bjergand. Da vi begge stadig er glade amatører, mistænkte vi den for måske at være en Troldand x Bjergand hybrid og havde derfor brug for assistance til bestemmelsen. Benjamin meldte en Bjergand i Sybergland ud på Birding Hindsholm Zello kanalen, og jeg sendte et billede af anden til Esben Eriksen. Der kom dog ikke umiddelbart nogen reaktioner, og vi fortsatte vores tur, hvor vi på vej tilbage til Tårup fik både Hvid Vipstjert og en Skovhornugle, som blev lige så overrasket over at se os, som vi blev over at se den, i bogen.

120323lille1bb

Lille Bjergand. Foto: Benjamin Bech.

Benjamin tog på shoppetur for at få det sidste konfirmationstøj på plads, og jeg fik fortsat dagen med at hugge brænde. Efter nogle timer fik Esben tjekket sine beskeder og svaret tilbage med "Shit det ligner sgu en Lille Bjergand", så gik turen tilbage til Sybergland i en farlig fart. Anden blev hurtigt genfundet. Søren Gjaldbæk og Kristoffer Hansen stødte til, og efter der kom flere og mere erfarne øjne på fuglen, blev den meldt ud via diverse kanaler. Benjamin stødte til efter endt shoppetur, og flere andre nåede også forbi den Lille Bjergand inden mørket faldt på.

Søndag blev anden flittigt besøgt af mange tilrejsende fra de fleste dele af landet - vi får se, hvor længe den bliver der. Det er, hvis SU godkender fundet, landets 11. fund og Fyns første. Mange af de tidligere fund er blevet hængende i længere tid. Til lykke til de to findere.