Fiskeørn Enebærodde-Fyns Hoved

Af Esben Eriksen

Lørdag den 22. april luskede jeg Fyns Hoved i håb om at finde noget spændende. Morgenen havde allerede budt på en Blåhals ved Vestermaden og en Skovsanger ved Nordskov Enge, men nu var fokus på krat og klinter.

En fin Gulirisk kom trækkende langs med Hovedets vestlige klinter ivrigt kaldende. Netop hjemvendt fra Barcelona var det ringende Temmincks Ryle agtige kald på rygmarven. En hunfarvet fugl trak nord.

Benjamin og Jens Peter Bech meldte en Rngdrossel fra Nordskov Enge, den havde jeg overset.

130423fiskese

Fiskeørn, Fyns Hoved. Foto: Esben Eriksen.

Søren Gjaldbæk meldte kl. 08.16 via Zello kanalen Birding Hindsholm en udtrækkende Fiskeørn fra Enebærodde obsposten med kurs mod Fyns Hoved. Der var tale om en servicemeddelelse, da han vidste at vi var flere der kiggede på Fyns Hoved denne morgen.
Benjamin Bech, Jens Peter Bech og undertegnede var klar til at tage imod, men hvor længe vil den være om turen? Præcis 16 min efter den fløj udover vandet ved Enebærodde krydsede den Fyns Hoved og fortsatte mod Sjælland. Allerede efter 08.21 var der visuel kontakt og og 08.32 kom den i land - og kom ganske godt.

Fiskeørnen fløj de 9 km med en hastighed på ca. 34 km/t, hvilket vel var ok taget betragtning at den havde en jævn sydøstlig sidevind.
Fint, at få afprøvet kædeobs på ruten Enebærodde-Fyns Hoved. I sydøstligevinde vil Enebærodde kunne servicere Fyns Hoved med fugle, men det er langt fra sikkert, at alle fugle kan genfindes som i dag.

Fra mobiltelefonernes indtog har der flere gange været lavet "kædeobs". I hård nordvestenvind kunne en observatør på Fyns Hoved til en medsammensvorn på Flyvesandet og melde Suler, kjover og skråper på vej. Den tur tager små 25 minutter.