Fluesnappere på Fynshoved

Den 8. maj var vejret ikke koldt og blæsende - kun koldt - så jeg lagde uden de store forventninger vejen forbi Fynshoved, hvor jeg ankom klokken 9.00. Jeg blev straks hilst velkommen af en kaldende Lille regnspove, der kom fra Enebærodde og fortsatte mod nordøst og en Gul Vipstjert trak syd - en okay start. Allerede ved det første krat sad der Havesanger og pludrede i et væk - det var som med spoven min første i år. Man kunne høre, at der var mange Løvsangere, der sad mindst fire og sang tæt på.

Løvsanger, Fynshoved.

Ellers var lydbilledet domineret af Gærde- og Tornsangere. Jeg fortsatte mod den lille sø og ind over marken, et par Sangdrosler sad i hegnet og fire Rørspurve, der endnu ikke har fundet yngleplads, trak sydover. Jeg gik over mod krattet ved den store bakke, hvor der sad en Stenpikker hun. En Rødstjert af samme køn sad lavt i en busk og nød den smule sol, der var.

Rødstjert, Fynshoved.

Også her var der mange Løvsangere, de vimsede rundt i toppene af de små træer og fouragerede på bedste fluesnappermaner. Dagens eneste Munk viste sig også.

Løvsanger, Fynshoved.

Min opmærksomhed var mest rettet mod småfuglene, men en ivrigt kaldende Tinksmed på vej mod nord fik mig til at kigge op. På vej mod nordøst trak en rovfugl, jeg fik kikkerten på den, den var nået langt ud, så jeg så den kun bagfra. Der var nu ingen tvivl - årets første Hvepsevåge (for mit vedkommende)! Jeg fortsatte op ad bakken og ud af ingenting landede en Grå Fluesnapper lige foran mig - endnu en årsart.

Grå Fluesnapper, Fynshoved.

Det gik rigtig godt - næste træ jeg kikkede i så jeg skyggen af en Broget Fluesnapper han. Jeg prøvede selvfølgelig, at genfinde den - det gik ikke så godt, til gengæld sad der to hunner af samme art. Hannen så jeg ikke mere til.

Broget Fluesnapper, Fynshoved.

Ved den sidste mark ligger der et fint krat helt ud til kysten, her var der Løvsangere (selvfølgelig) og et par meget fotogene Gærde- og Tornsanger.

Tornsanger, Fynshoved.

Mens jeg fordrev tiden med at fotografere dem dukkede der en Broget Fluesnapper han op, og den var ikke som den, jeg havde set tidligere, spor skulky - den poserede frit fremme på kort afstand og var tilsyneladende revnende ligeglad med mig.

Broget Fluesnapper, Fynshoved.

Helt ude på nordspidsen er Digesvalerne godt i gang, og der lå - som sædvanligt - en Tejst og fouragerede på vestsiden. Jeg dryssede tilbage langs østsiden. Tæt ved Tornen sad et par Dværgterner på en sten i vandet - vi må håbe, at de kan få held med at yngle - hannen var i hvert fald meget interesseret i hunnen. Han bragte hende i hvert fald en lille godbid - et fif, der virker i mange forhold.

Dværgterne, Fynshoved.

Helt inde i Fællesstranden sad en godt laset Havørn - formodentligt en 2K fugl -og hyggede sig med et ådsel - grundigt overvåget af Krager og måger. Da den havde spist op lettede den og kredsede over området - det kan nok være, at det satte gang i fuglene!

På vej ind mod parkeringspladsen sad der endnu en Grå Fluesnapper, en Gøg kukkede og tre Røde Glenter var ude på trækforsøg, det opgav de efter et kvarters tid og drev sydover igen.

På vej hjem standsede jeg kort ved Hulvejen i Korshavn og stod 10 minutter ved indkørslen til nr. 9. Det gav Rødstjert, Grønspætte, Skovsanger og endnu en Broget Fluesnapper. Der sker rigtig meget derude nu.

Tekst og foto:Søren Gjaldbæk.