Forårstrækket i gang? - Horseklint den 26. februar

Af Søren Gjaldbæk

Syngende Jernspurv tog imod, da jeg bevæbnet med fem kliktællere og latterlig optimisme steg ud af bilen ved sømærket i Korshavn lørdag den 26. februar. Vinden var svag fra nordvest, og der var ikke en sky på himlen. Planen var at se, om de første Sanglærker ville røre på sig - de behøver ikke mange undskyldninger for at trække nordpå - på den anden side er nattefrost ikke ret godt for småfugletræk, og datoen nok også lidt til den forkerte side. Men man ved jo aldrig….

En flok på små hundrede Ringduer bevægede sig højt mod Fyns Hoved, men vendte hurtigt om, på trods af, at de i den sigt, der var, må have kunnet se til Djursland.

022622hulsg

Hulduer med storebror. Foto: Søren Gjaldbæk.

Der var fint liv i småfuglene på vej ud mod Horseklint, og man kunne høre såvel Grønsiskener som Bogfinker i luften og også den første Sanglærke. Jeg placerede mig på vores svar på Storeklit - en lille høj ud mod Storebælt. Der var lidt trækkald, men i den type vejr kommer fuglene højt, og øjnene skal lige vænnes til at spotte de små prikker mod den blå himmel.

022622blissg

Tre af en flok på 17 Blisgæs, der ikke længere kan ses på Hindsholm. Foto: Søren Gjaldbæk.

De første Sanglærker kom hurtigt i bogen, det samme gjaldt Stillits, Grønirisk, Grønsisken og Bogfinke. Under hele obsperioden fra 7.45 til 10.45 var der 10-15 Blåmejser og Musvitter, som trak lidt ud langs Tornen, ved udsigten til ”alt det vand” slog sig ned i de forblæste småbuske, før de vendte tilbage til sommerhusenes foderpladser. Om et par uger gør de alvor af rejseplanerne.

022622mussg

Musvit, den var ikke helt klar til træk. Foto: Søren Gjaldbæk.

Efter en time lød et umiskendeligt ”hululu” og en Hedelærke, selvsagt min første i år, kom hen over hovedet på mig. Jeg forsøgte at få et foto, men fuglene kommer det første stykke i formidabelt modlys, og man skal være hurtig - det er der utallige eksempler på, at jeg ikke er - nedenstående foto endnu et af slagsen.

022622hedesg

Hedelærke. Foto: Søren Gjaldbæk.

Ringduerne glimrede ved fravær, til gengæld kom der en lille flok på 6 Hulduer - fulgt på vej af to Ringduer, og også en flok på 17 Blisgæs livede op. Klokken 9.40 kom en Rød Glente, der målrettet mod nordøst. En småsyngende Tornirisk livede også op - det er ikke tit, jeg har den på træk i februar. Jeg fik også en ”ny art” - en underlig summende lyd viste sig at stamme fra propellerne på en drone, der trak ud langs Tornen, den vendte som mejserne tilbage og fouragerede et stykke tid over sommerhusområdet.

Der dryssede hele tiden lidt småfugle forbi - men lad det være sagt med det samme - trafikken er før set større! Jeg fik dog de Sanglærker, jeg havde håbet på, og obsen sluttede meget passende med endnu en Hedelærke, der højlydt kaldende fløj nordpå. En okay dag, og et klart signal om, at såvel forår som forårstrækket banker på.