Forårstrækket så småt i gang

DMI havde lovet stort træk af Sanglærker på Horseklint fredag den 19. februar, de rykker altid ved første varmegennembrud, desværre havde jeg lovet min gamle mor at køre hende til covid-19-vaccination, så klokken var godt 11, da jeg parkerede ved sømærket i Korshavn. Allerede mens jeg tog harboørehabitten på kom 5 Sanglærker over parkeringspladsen, så jeg skyndte mig gennem sommerhusområdet ud til observationsposten ved Horseklint.

 021921sangsg

 En af de 240 Sanglærker, der trak mellem 11.05 og 13.00. Foto: Søren Gjaldbæk.

Her tog Mogens Ribo Petersen imod, han var på vej hjem, men kunne da vise mig en ung Vandrefalk hun, som sad på Tornen og pudsede sig. Der havde allerede været en del Sanglærker. Mens vi tog afsked kom et par Hulduer i selskab med 25 Ringduer, og vi kunne høre en Stor Præstekrave kalde. Fra Fællesstranden kunne man høre Storspovernes bløde kald og småsyngende Rødben. Den mindst tænkelig flok af Sangsvane trak østpå, 50 Blisgæs og 65 Bramgæs stak nordpå. Sanglærkerne fortsatte i en jævn strøm, største flok var på 23. En ung Blå Kærhøg trak lige hen over hovedet på mig og gik til rast på Tornen, ikke langt fra Vandrefalken.

021921blsg

Blå Kærhøg, som efter en halv times rast på Tornen trak retur. Foto: Søren Gjaldbæk.

Kort efter kom en Rød Glente forbi, den trak målrettet mod Samsø. To Store Skalleslugere - hanner - fløj målrettet mod Sjælland. Syv Stære havde også forårsfornemmelser og trak ud over havet.

021921vibesg

Viber på træk. Foto: Søren Gjaldbæk.

Over havet kom en flok på 69 Viber, kursen mod Samsø; der var virkelig forår i luften, om end sigten kunne have været bedre - 12 af Viberne fortrød og kom retur efter en halv times tid. En Stor Præstekrave trak ind fra havet og slog sig ned med blandt 3 andre, som ubemærket havde taget plads i Fællesstranden.

021921rdsg

Rød Glente, den vidste godt, hvor den skulle hen. Foto: Søren Gjaldbæk.

Det blev til yderligere 11 Hulduer og 40 Ringduer, inden jeg tog hjem klokken 13. Sanglærketotalen endte på 240, et ret pænt tal, det fremskredne tidspunkt taget i betragtning. Mogens havde haft 117 før jeg kom - så dagen gav i alt 357 lærker.

021921hul1sg

Huldue, to af dagens tretten. Foto: Søren Gjaldbæk.

Med weekendens varmefremstød er der ret gode chancer for at se træk af f.eks. Sanglærker og Hulduer - især søndag, hvor temperaturen skulle blive tocifret og vindhastigheden encifret. Man skal nok forberede sig på at dele fuglene med andre her i disse coronatider - en panorering fra Horseklint over Fyns Hoved gav homo sapiens 87 (dagstotalen ukendt), ny februarrekord, den bliver med garanti slået på søndag. Boligbirdere, som bor uden for normale Sanglærkeområder, har gode chancer for at få den og også andre arter på listen her i weekenden - slå ørerne ud og kig op!

Tekst: Søren Gjaldbæk.