Forårstur til Fyns Hoved

Tekst og fotos: Karen Koefoed

Jeg elsker at tage fuglefotos....
Og hvad gør jeg så, når jeg samtidig ofte er overambitiøs, mht. hvad jeg kan nå i mit liv?? Jeg går letteste vej og finder andres info for hurtigere at nå i mål. Måske DU kan bruge dette trick til en ”shortcut” til din næste succestur?

Her en beretning om min FORÅRSTRÆKFUGLE-fotografering på Fyns Hoved fredag den 25. marts 2022.

DOF Fyns Facebook, har tidligere delt et link til en Club300-artikel ”Danske Forårsklassikere: Nordfyn”, som jeg har læst et utal af gange og brugt som opslag inden ture. Men vindene og mine fridage koblet med årstiden er sjældent faldet sammen, helt som det står ønsket i teksten ;-)
Sidste år begav jeg mig dog, en iskold, solrig morgen til Flyvesandet ud fra samme info. Og jeg så min første Sule og havde den skønneste formiddag. Så jeg forbliver positiv!
25. marts 2022 blev der varslet vestlig vind, sol og varme. Arbejdstiden tillod lidt fleks, så jeg stod op kl. 5.15 luftede hund og pakkede kaffe med mere til turen.

032722fuglekongekko

Fuglekonger, det blev til omkring 200 fotos af denne art.

Allerede på vej fra Odense NV til Fyns Hoved bliver jeg grebet af lysten til at holde ind hist og pist, for smukke lokaliteter og fugle i silhuet - og lyset ved vandet og meget mere fristede. Men jeg holdt stand og holdt kursen!
Kl. ca. 7.20 er første skud taget (– og sidste er fra ca. 14.30).
Endnu en serie derefter blev skudt på egne stier, da hunden skulle luftes. Eftersom jeg hørte Blåhals på Bispeengen torsdag, ville jeg se om ”min” Blåhals også var kommet. Den spottede jeg desværre ikke, men som sidegevinst var der i stedet for Sortstrubet(ede) Bynkefugl(e) ! Men det er jo en helt anden historie ;-)

Tilbage til Nordfyn...
Jeg var i vildrede ved ankomsten. Det tager jo en rum tid, at bevæge sig rundt derude på gåben. Jeg har tidligere parkeret ved Nordskov og gået HELE turen langs vandet. Men da fokus var mere på spurve, gav det ikke helt mening denne dag.
Jeg valgte at parkerede helt ude ved Fyns Hoved og gik højre om. Der var MEGET stille på den østvendte lille tap, som vender mod tangen, hvor mange fugle yngler senere. Der var lidt vadefugle, men intet i forhold til hvad jeg ved kommer senere.
Jeg så Hvide Vipstjerter på stranden og Rødben, og jeg havde udsyn til Strandskader og ca. 25 ryler, hvor der også stod en enlig Stor Præstekrave.

032722storpraestkko

Udsigt mod Tornen med Almindelige Ryler, Strandskade og Stor Præstekrave.

Et par smukke Gravænder passerede og der lå og fløj Edderfugle forbi on and off. 18 smukke svaner træk østover, langt ude. Jeg fik også taget en del fotos af … måger..., i håb om at der var splitterne imellem, som jeg vidste var der. Men mågerne var langt ude og det var jeg åbenbart også :-) thi det var Hættemåger. - Senere på dagen FANDT jeg dog et billede, taget fra stistykket nedenfor Jøvet ud mod tangen, hvor jeg UDEN AT VIDE det, havde fanget den – Der er faktisk hele 3 Splitterner på billedet!!! ØV!

032722splitkko

Fællesstranden gemte på tre Splitterner.

På Fynshoved er der fyldt med Sanglærker. De fløj op, få meter foran mig, hvor jeg slet ikke så dem. Til gengæld var de mere velvillige til at lade sig se langs grusvejstangen, hvor jeg fangede dem, senere på dagen.

032722sang1kko

Sanglærke.

Jeg valgte at køre tættere på Horseklint og tog stien gennem sommerhusområdet. Harer og Rådyr og Fasaner i haverne og fuld sol. Hyggeligt. Masser af fugle i træer og buske.
Igen blev jeg mindet om, at jeg IKKE har lært at skelne småfugle, som flyver i flok. Pip, fløjt, sang fra store og små, hurtige grupper på mellem 10 og 60 individer suste forbi mig, da jeg nåede enden af sommerhusene ved Horseklint. Her var ingen mennesker, og vinden suste. Ærgrede mig over at fuglene ikke lige tog et stop, så jeg kunne artsbestemme (!), men de drog hastigt videre ud over vandet. Det blev ikke en opgave at artsbestemme, da det var mere frustrerende end sjovt (!) og efter at have erkendt mine begrænsninger, gik jeg ad Horseklint mellem sommerhuse og vand.

Her fandt jeg heldigvis opmuntring. Tornirisker og Hvid Vipstjert poserede for mig, og på kanten af indkørsler til endnu ubeboede sommerhuse strakte jeg hals og objektiv, så langt jeg kunne ;-). Rørspurv, Gærdesmutte og Rødhals var også til stede. Min veninde besøgte stedet torsdag og berettede om MASSIVE mængder af Rødhals, der var på vej til samling til træk. De fleste må være rejst videre allerede.

032722torn1kko

Tornirisk.

Duer og Stære i flokke, lidt Bramgæs og svaner fløj over mig, i nordlig retning. Og ind imellem endnu en flok af småfugle af ikke identificeret art. Og Skarver lod til at ankomme – ofte to og to.
Pibeænder mm hørtes i vandkanten. Fandt det nu ikke relevant at forstyrre dem for at undersøge vadefuglebestanden på denne tur. Så snart jeg trådte et skridt mod højre på vejen, føltes det som om de følte sig truet og nogle lettede. Jeg holdt mig til vejens let kvidrende beplantning!
Men... der var jo ikke VILDT meget at se på, så jeg begav mig op ad Jøvet og op gennem bakkerne hvor kreaturerne går. Bevægede mig i zigzag i meeeeeget roligt tempo for at spotte fugle!
Var særligt obs på krattet på nordskråningen, hvor jeg håber at møde spændende fugle senere på året. Her var Gulspurv og en flok Vindrosler fouragerede på markstykket og i krattet. Igen passerede andre grupper af småfugle med Hvid Vipstjert, Stillits, Grønsisken og Bogfinke. Troede der kom en Fiskeørn (hvad hjerte ønsker, ser øjet), men det var en smuk, meget lys Musvåge, som kom tæt på. Den drejede ud over vandet med sydlig retning.

032722mus1kko

Lys Musvåge, Jøvet.

Småfuglene trak ud over grusvejen over Fyns Hoved og forsvandt i den lette dis mod nord. På grund af småfuglenes kurs blev jeg igen fristet til at gå tilbage ud på Fyns Hoved.
Vejret var varmere end til morgen, men mængden af fugle var ikke massiv af den grund. Havde jeg kunne artsbestemme de overflyvende, ville jeg nok have kunnet hoste op med store antal og få arter. Gætter jeg.
Pludselig kom så 4 større fugle. Man håber jo på noget der variere mod hvad man plejer at se – men Musvåger var det jo ;-). De endte med at være 6 styk, der lod sig drive lidt i vinden, blandt andet lige over mit hoved, inden de satte af med sydlig kurs. Endnu nogle stykker kom med interval. I alt kom vel ca. 12 på Fynshoved og yderligere 5, da jeg var nærmere Horseklint. Syntes enkelte så ud til at kunne være andet... En blev hjemme ved skærmen omdøbt til ”plettet rørhøg”, grundet sine farver og udseende, og én viste sig søreme at være min foretrukne: Fiskeørn!! Jeg havde faktisk lige netop af den også taget ekstra mange fotos, da jeg synes form og farve og bevægelse ikke stemte overens med musvåge. Så der er god fotodoku!
Enkelte af dem kan såmænd også snyde mig, da de faktisk godt kan ligne fjeld-og hvepsevåger, men … det ville nok kræve et par timers gennemgang af billedserierne, så jeg vil ikke være påståelig, udover at det var ...våger ;-)

032722fiskko

Fiskeørn på vej til Sverige.

Da jeg ville tage en kaffepause, ville jeg sidde og se på et par Edderfugle på deres sten. Bevægede mig langsomt rundt om buskads og generede dem ikke – men til gengæld, lige foran mig lå en smuk sæl og solede sig. Vi sad længe og nød hinandens selskab ;-)
På markerne har fårene lam og de var bestemt også søde at se på.

032722saelkko1

Sæl, den har særlig forkærlighed for den sten.

I søerne ude på Fynshoved, var der Gråstrubet Lappedykker, Blishøns og svaner og i græshøjde, masser af Sanglærker, Gærdesmutter og enkelte flere Rødhalse og Vindrosler. Vist også Sjagger. Der var Tårnfalk, duer og Solsort.

Turen gik tilbage fra ”Hovedet” til Horseklint. Her kan jeg nævne Storspover, Strandskader og Lille Kobbersneppe blandt de relativt få arter...
Ind over mig kom også flere rovfugle. Jeg er jo meget i tvivl, men de fleste var musvåger, eventuelt også ”andet - våger” (!!) og så vidunderet Fiskeørn!

032722gralapkko

Gråstrubet Lappedykker, den yngler i den lille sø på Fyns Hoved.

Da jeg besluttede at gå mod bilen, var der koldt, men sol og insekter fik Fuglekongerne til at sværme foran koglerne i granerne for at fange føden. Jeg tror jeg tog knap 200 billeder – og som altid... så blev kun ganske få fornuftige. Men jeg havde det sjovt ;-) lige indtil armen begyndte at gøre ondt af den opaddrejede stilling!!!
Da jeg nåede bilen, var hovedet fyldt og kameraet godt fyldte, og det var nok meget godt at drage hjemad.
Turen – og stedet - var jo dejlig og kan varmt anbefales, hvis man husker at klæde sig efter forholdene.
Hvis man tager afsted i håb om at det BUGNER med fugle sådan en kølig, solrig forårsagtig dag, så kan man nok godt blive lidt skuffet. Men hvis man er åben og nysgerrig for at se noget, så finder man også noget.
Og at tage sig en tur og spejde efter oplevelser er jo aldrig en dårlig ting i min verden ;-)