Halsbåndstroldand i Nørreballe Nor

Claus Dalskov fandt tirsdag formiddag en Halsbåndstroldand i Nørreballe Nor på Langeland. Halsbåndstroldand er aldrig truffet i lokalafdelingens område før - det gamle Fyns Amt. Der er nu set 349 arter i det fynske område. Ser man isoleret på Langelands Kommune, så er her noteret 316 fuglearter gennem tiderne.

HBTR

Halsbåndstroldand adult han, Nørreballe Nor, den 28. april 2020. Foto: Claus Dalskov

Claus beretter om oplevelsen:

Jeg var på rundtur for FVF for at tjekke udløbet fra Nørreballe Nor ind til Tryggelev. Fik lavet lidt oprensning og begav mig tilbage ad stien langs kanalen.,der forbinder Nørreballe Nor med Tryggelev Nor. En lille flok Troldænder, der lå i modsatte side af kanalen skulle lige tjekkes. Besynderlig hovedform på en af dem vakte straks mistanke og da jeg kunne se en lyst tværbånd på næbbet og den hvide 'halvmåne' forrest på siden, var sagen klar: Halsbåndstroldand. Jeg prøvede så at få nogle billeder, men var noget udfordret af tagrørene imellem og det delvise modlys. Efter de første fotos forsøgte jeg roligt at knække nogle af de visne tagrør. Desværre blev det for meget for den lille flok, der gik på vingerne og fløj ned mod den store vandflade i Nørreballe Nor.
Jeg genfandt ikke fuglen, da jeg kom tilbage til Noret, bla. fordi jeg ikke havde skopet med og diverse Troldænder lå spredt på stor afstand.
 
Halsbåndstroldanden blev genfundet senere på dagen og ses også i dag onsdag. Fuglen er femte fund i Danmark i år.
  • Øster Enge, Skjern -  1 han pri. januar
  • Søndersø, Furresø -  1 han pri. januar - med. marts (tilbagevendende fugl gennem flere år).
  • Søholm Engsø, Stevns 1 hun ult. februar- pri. april
  • Hornbæk Enge, Randers 1 han med. marts- ult. marts
  • Nørreballe Nor, Langeland 1 han 28. april-?

Tekst: Esben Eriksen