Havørne-bonanza ved Vejlen Tåsinge

Af Søren Gjaldbæk

Et kig i DOF Basen fortæller, at for 30 år siden var det nemt at gøre status over Havørne på Fyn. Én fugl holdt til ved Arreskov Sø i januar, februar og marts. I efteråret var der flere fugle, men det var dog til at holde styr på dem: I slutningen af september var der en ungfugl ved Brændegård Sø, Tryggelev og Salme Nor bød en enkelt fugl den 3. og 4. oktober. og i oktober og november blev der set op til to Havørne ved Arreskov Sø. Det var det! ”Fortegnelsen over fugle i Fyns Amt” fra 1998 angiver, at der blev set 10 Havørne i 1992. Det var ikke en fugl, der kom i bogen på enhver fugletur!

083122hav1lbl

Havørn, Vejlen - Tåsinge, den har vist fat i noget. Foto: Leif-Bisschop-Larsen.

Siden er Havørnen jo som bekendt gået meget frem i hele Danmark og også på Fyn, hvor den ynglede første gang i omkring hundrede år ved Arreskov Sø i 1998. I år har der været lige over 30 par, som har fået godt 30 unger på vingerne - det vender vi tilbage til i et andet opslag.

083122hav2lbl

Havørn med blandt andet en fisk, Vejlen - Tåsinge. Foto: Leif Bisschop-Larsen.

Som man måske husker, har Tåsinge og Havørne for ikke så længe siden været forbundet med forgiftede fugle - herunder 6 døde Havørne - det var sidste år, læs eventuelt mere her.

083122hav3lbl

Havørn, Vejlen - Tåsinge. Foto: Leif Bisschopp-Larsen.

Nu kan vi nævne Havørne og Tåsinge i en glædelig sammenhæng, for i weekenden var der ørne-møde ved Vejlen. Vejlen er en af vores godt dækkede lokaliteter, der er observatører på stedet næsten hver dag, så antallet af Havørne - og andre arter - bliver fulgt ret præcist. Som det ses af grafen til højre var der usædvanligt mange ørne i weekenden - en skøn blanding af unge, immature og gamle fugle.

083122havornpvr

Havørn, Vejlen - Tåsinge. Foto: Poul V. Rasmussen. 

Vi har kun 15 observationer af mere end 10 Havørne, de 4 af disse er fra weekenden, hvor den gamle rekord på 13 fugle blev slået med først 14 og senere 17 Havørne. Et imponerende antal. Hvor fuglene kommer fra er ikke undertegnede bekendt - der er ikke meldt om ringmærkede blandt de mange ørne. Et gæt er, at det er lokale fugle blandet op med en god stak strejfere - der skal nok være lidt tyske fugle imellem.

083122havorn1pvr

Havørn med følgesvend. Foto: Poul V. Rasmussen.

Vi er tilsyneladende vendt tilbage til mere normale antal af Havørne. Andre steder i landet ser man store antal forsamles om vinteren - f.eks. i Sønderjylland og på Fanø - måske vi også får dette at se på Fyn en gang i fremtiden.