Himalayasanger - en finderberetning

Af Torbjørn Eriksen

Jeg havde valgt at tilbringe juledagene i sommerhus med familien. Den 27/12 stod jeg i læ af sommerhuset og røg, da jeg pludselig hørte en fugl kalde fra nabohaven. Det blæste ganske meget, og det var svært at høre den ordentligt, men min første tanke var himalayasanger grundet det vipstjertagtige kald.

Humes1

Himalayasanger ved Vesteregn den 27. december 2022. Bemærk den slående lighed med Hvidbrynet Løvsanger, men Himalayasanger er mere kold og grå i farverne. Foto: Torbjørn Eriksen

Skyndte mig at få lidt strøm på kameraet og gik om på vildrosevej, hvor flere mejser og fuglekonger fouragerede i området. Efter at have ventet og lyttet i ca 20 min kaldte den igen 6- 7 kald rimelig tæt på. Nu var jeg i læ og med det samme helt sikker på, at det var en himalayasanger! Jeg så den ganske kort fouragerende i noget brombærkrat, og så blev der stille igen. 10 min senere kaldte den igen fra nabohaven, og det lykkedes mig her at få nogle "dokubilleder". Den var dog svær at arbejde med. Var meget vims og fløj noget omkring. Den fouragerede både lavt i brombær og højt i grantræer. Jeg meldte den ud på Birdalarm og 5-6 personer nåede at se og høre den på første dagen.

De følgende to dage blev den eftersøgt af flere tilrejsende og undertegnede, men der var ingen livstegn. Den 30. december hører jeg den pludselig kalde igen på Klintegårdsvej, da solen undtagelsesvis brød gennem skyerne. Her blev den igen twitchet med succes, men blev ikke set.

De følgende to dage 31/12 og 1/1 er fuglen set og hørt kortvarigt. Den har i hele perioden været set i haverne i 1.-4. række fra havet på Klintegårdsvej, Vildrosevej og Dunhammervej. Fuglen er tavs i lange perioder men kalder periodevis i ganske lange serier. Umiddelbart virker den til at være mest stemmeaktiv, når solen er fremme, men først og fremmest skal man nok bare væbne sig med tålmodighed og afvente at den kalder. Når den er tavs, er den tæt på umulig at finde. Den kan være svær at få et glimt af, selv når den er stemmeaktiv.

Bliv på sommerhusvejene hvis du besøger området – gå ikke ind i private haver.