Hr. Fugl gæster Otterup

Onsdag den 15. maj spærrede Tina Jørgensen's moster øjnene op. Haven havde fået fint besøg. En Hærfugl var landet på græsplænen og spankulerede nu rundt på plænen. 

Hrfugl1

Hærfugl i have i Otterup den 15. maj 2019. Foto: Rikke Petersen

Hærfuglen fortsatte herefter ind til naboen Rikke Petersen, der nu også kunne nyde det fine besøg fra sydligere himmelstrøg. 

Hærfugl ses næsten årligt på Fyn, men om foråret er den ofte et flygtigt bekendskab. Eftersårsfugle har en tendens til at raste i længere tid. Mange husker nok Nyborgfuglen, som man kunne nyde i en lang periode.

Om foråret er det formentlig fugle fra de sydeuropæiske bestande på forlænget træk. Efterårsfuglene er nok fugle fra østlige bestande.

I 1800-tallet var Hærfuglen en regelmæssig ynglefugl her i landet, men efter 1876 har den kun ynglet nogle ganske få gange, helt op til vore dage. I de senere år har den med sikkerhed ynglet i 1995, hvor et par fik fire unger på vingerne på en lokalitet i Jylland. Der var mistanke om yngel i 1993 i DK, men ellers skal vi tilbage til 1977 for at have et sikkert ynglefund (jfr. Meltofte: Fuglene i Danmark, Gyldendal 2002). De danske ynglefund har optrådt på forsømte landejendomme med dyrehold. men har tidligere været mere almindelig. Nu skal man til Polen, Tyskland og Baltikum for at finde de nærmeste ynglepladser.

Hr2

Mon ikke mange gerne ville have drukket kaffe hos Rikke i går. Hærfugl i have i Otterup den 15. maj 2019. Foto: Rikke Petersen

Hærfugle har det med at dukke op de mest underlige steder - og gerne i ikke fuglekenderes haver. Men formentlig er det ikke noget specielt for Hærfugle, men snarere at den er så let genkendelig og optræder i det åbne, at selv ikke fuglekendere kan se, at her er noget ud over det sædvanlige.

Tillykke med de fine fund, og tak til Tine Jørgensen for at dele mosters fund på fb gruppen DOF Fyn. Alle skulle have en moster med Hærfugl i haven.

Tekst: Esben Eriksen