Kom i øjenhøjde i nyt skjul

Skjul i TN Allan Gudio

Det nye skjul i Tryggelev Nor, hvor man bag spejlglas kan opleve fuglene helt tæt på. Foto: Allan Gudio.

Nyt skjul i Tryggelev Nor

Det nye observationsskjul i Tryggelev Nor er så absolut et eller flere besøg værd. Det er rigtig flot, både udefra og indenfor. Man kommer til skjulet via en gangbro fra stien ud mod det gamle skjul, og broen ender i et forbindelsesled til selv skjulet.

Som det vil være alle bekendt, har vi haft den tørreste sommer i mands minde, med ekstrem lav vandstand også i Tryggelev Nor. Da selve skjulet er flydende, betyder det, at det her fra starten ligger MEGET lavt, så forbindelsesledet er meget stejlt. Det kan godt være et problem for adgangen lige nu, men det vil rette sig med den stigende vandstand.

Set udefra vil skjulet med tiden falde fint ind med omgivelserne, og indenfor er der tydeligvis tænkt meget og godt om skjulets anvendelighed.

Gennem de store ruder er der fint udsyn til området udenfor skjulet, og det, at der ikke kan kigges ind af ruderne, gør at nogle af fuglene kommer helt tæt på, hvilket jeg oplevede med bjergvipstjerten, som hoppede rundt blot 0,5 m fra vinduerne.

Bjergvipstjert september 2018 Jane Ditzel Tryggelevnor

Bjergvipstjert og mange andre fugle vil kunne opleves på nærmeste hold fra skjulet. Foto: Jane Ditzel

Fugleoplevelser på nært hold

Området, der ses lige foran skjulet, byder på, åbent vand, områder med bar jord, et par pilebuske og rørskov. På den bare jord skyder rørene allerede igen, så her må nok ryddes med jævne mellemrum, hvis ikke det hele skal gro til. Det unikke ved skjulet er, at man kan få mulighed for at se fuglene på meget tæt hold, men der er også mulighed for at se længere ud. Altid en god ide med en kikkert.

Mange fugle ses også flyve hen over skjulet på deres vej mellem Tryggelev Nor og Salme Nor. Pælene, der ses længere ude, bruges flittigt af rovfugle og andre. Det ville være rigtig fint med en sådan pæl tæt på skjulet.

Slvhejre september 2018 Jane Ditzel Tryggelevnor

En pæl bruges som udkigspost. En pæl helt tæt på skjulet vil kunne give spændende pålevelser af fx rovfugle og terner. Foto: Jane Ditzel

Plads til 15-20 personer

Som fotograf er man naturligvis interesseret i at kunne fotografere ud gennem ruderne, og det kan man helt fint, som flere billeder allerede er bevis på, og vinduerne kan åbnes – af folk med en nøgle – så ruderne nemt kan holdes rene.

Interiøret er lavet som én stor trappe med trin i forskellig højde – nogle til at gå på, og nogle til at sidde på. Det er både meget flot og meget anvendeligt. Jeg vil tro, at 15 – 20 personer kan opholde sig derinde samtidigt. Men lige nu fungerer skjulet helt afgjort bedst, hvis man har det for sig selv.

Der er meget åbent omkring skjulet. Fuglene kan se, når nogen går ud af gangbroen – og så forsvinder de. Det ville være en rigtig god ide at lave en afskærmning  fra skjulet, og ud i begge sider til hvor rørskoven tager over, da det nok vil tage nogen tid, inden det gror til af sig selv.

Krikand september 2018 Jane Ditzel Tryggelevnor

Vandstanden er endnu lav, og derfor er krikænderne på lidt afstand fra skjulet. Foto: Jane Ditzel

Tag børnene med

Det er helt oplagt, at tage børn med her, hvor der vil være en unik mulighed for at se fuglene – og også guldsmede og sommerfugle – på helt tæt hold, men igen: Når man selv skræmmer fuglene væk på vej til skjulet, skal man vente en rum tid på, at de vender tilbage, og det har ikke alle børn – eller voksne for den sags skyld – tålmodighed til, og det er ærgerligt.

Her venter uden tvivl mange gode oplevelser for alle besøgende.

/Jane Ditzel