Lunde i Faaborg Havn

Af Søren Gjaldbæk

På Fyn er Lunde en ret sjælden fugl. Den var SU-art til og med 1990, og indtil da var der kun et fynsk fund fra den 8. november 1971 ved Fyns Hoved. Siden har der blot været 10 fund af fuglen i perioden 1997-2022, og dem jeg har kendskab til, har været fugle, som har fløjet/trukket på ubehagelig lang afstand. Det er der blevet lavet om på nu.

010823lundeflj

Lunde, Faaborg Havn. Foto: Flemming Johansen.

Søndag eftermiddag den 13. august 2023 klokken 17.01 meldte Flemming Johansen på DOF Basen om en Lunde i Faaborg Havn - en yderst overraskende melding, og til forskel fra de andre Lunder, der er set i det fynske kunne den ses umådelig godt - ned til 2 meters afstand - og den er ganske tillidsfuld. Flemming havde set et foto på Faaborg FB, som en havde taget med mobiltelefon, og han mente, at det var værd at tjekke. Mange er ganske enige! Fuglen er muligvis en af stormen Hans efterladenskaber. Ti andre fynboer nedprioriterede aftensmad og drog til havnen og nåede at se den, mange fik sig sandsynligvis en ny art i bogen.

010823lundesideflj

Lunde, Faaborg Havn. Foto: Flemming Johansen.

Mandag var det de langsomme fynboer og det øvrige lands tur - Lunden var på plads i og lige udenfor havnen fra tidlig morgen og frem til skrivende stund klokken 16. Den blev set af rigtig mange på klos hold, der var gæster mange steder fra, for eksempel fra Ålborg, Sønderjylland og København. Alle var glade for at se fuglen så godt, som tilfældet var. Ind i mellem kunne man se den svømme rundt og fouragere under vandet!

010823lundebagfraflj

Lunde, Faaborg Havn. Foto: Flemming Johansen.

Min erfaring med aldersbestemmelse af Lunder er ringere end OB’s forsvar, men i forhold til en ung Lunde virker næbbet lidt stort og for  farvet, så måske en 2K fugl på vej i vinterdragt? Vi afventer, hvad sagkundskaben mener om den ting. Vi får se, hvornår Lunden får kræfter til at flyve tilbage til sin hjemstavn - de nærmeste ynglepladser er langs Norges Kyst og på De Britiske Øer. Fuglen er afgjort et besøg værd - det er ikke hver dag, man kan se den så godt her til lands.