Malthe-Ludvig - en GPS-mærket Havørn

Af Søren Gjaldbæk

Siden 2017 har DOF i samarbejde med Københavns Universitet sat GPS-sendere på 18 danske havørneunger for at få viden om, hvor de mange unger flyver hen, når de forlader reden, hvilke trusler er der i landskabet - vi har jo haft et par uheldige møder mellem Havørn og vindmølle på Tåsinge - og hvornår etablerer de sig i nye yngleterritorier. De 83 par, der var i Danmark i 2016, har efterhånden fået over 500 unger på vingerne. Sender plus monteringssele vejer cirka 80 gram og får energi fra solceller. Resultaterne skal blandt andet bruges til forvaltningsplaner for Havørnen. Man kan læse mere om projektet her.

130224Malthe6flj

Malthe-Ludvig. Foto: Flemming Johansen.

En af ungerne hedder Malthe-Ludvig, den blev udruget ved Hostrup Sø i 2018, og er i dag i sit 7. kalenderår og har været yngleklar i et par år. Man kan følge Malthe-Ludvigs bevægelser fra dag til dag ved at gå ind på Følg GPS-ørnenes bevægelser, og samme sted de øvrige GPS-mærkede ørnes bevægelser. Vi har haft besøg af flere af dem! På linket kan man se, at Malthe-Ludvig den 10. februar 2022 var nær ved den tyske by Kappeln omkring 30 km sydøst for Flensborg og et år senere på Tønder-kanten. Den 19. februar 2023 bevægede den sig roligt mod øst og den 21. februar krydsede den Lillebælt via Skjoldnæs på Ærø og ankom til Svanninge Bakker. Den har - i hvert fald ud fra et ret stort antal stikprøver - opholdt sig i det område lige siden. 

130224Malthe8flj

Malthe-Ludvig med sender. Foto: Flemming Johansen.

Flemming Johansen er en flittig fuglekigger, især i området omkring Bøjden og Fåborg, men også af og til med ture til Langeland. Mange vil kende Flemmings fotos. Den 25. januar i år var Flemming ved Sandholt Slot, hvor Malthe-Ludvig også var til stede. Flemming fik fotos af ørnen, hvor man tydeligt kunne se senderen, og via GPS-siden ovenfor fik han identificeret fuglen. Flemming har set den på lokaliteten mange gange siden - senest den 1 marts. Den har fundet sig en kæreste - den har flere gange fløjet og også siddet tæt sammen med en hun. Det bliver spændende at følge, om/og hvor de begynder at yngle. Hvis de skal nå det i år, skal vi snart have en af dem til at ligge på æg. Heldigvis giver senderen os en mulighed for at følge diskret med på afstand! Vi følger spændte med.

130224Malthe7flj

Malthe-Ludvig.- Foto: Flemming Johansen.