Nonnestenpikker - ny art for Fyn

Af Søren Gjaldbæk

Bøjden Nor har i de senere år vist sig som en lokalitet, der af og til smed et regulært hit af sig. I 2008 var der Amerikansk Skarveand, i 2013 Langnæbbet Sneppeklire og i 2018 var er en Amerikansk Hjejle på besøg. Lokaliteten er grundigt dækket, i de senere år ikke mindst af vores flittige og dygtige fotografer.

101822nonne3esa

Nonnestenpikker, Bøjden Nor, 15. oktober 2022. Foto: Esben Aagaard.

Lørdag den 15. oktober var Esben Aagaard taget til noret - måske for at få fotos af den Sortstrubede Bynkefugl, som havde holdt til på lokaliteten siden den 13. oktober. En anden fugl sneg sig ind i søgeren - det viste sig at være en Nonnestenpikker, som aldrig før er set i DOF Fyns område. Fuglen blev også set og fotograferet af Flemming Agner Jørgensen - alle fotografier af fuglen kan ses på DOF Fyns facebookside. Nonnestenpikkeren yngler ved Sortehavets kyster og længere østpå. Den overvintrer i det østlige Afrika, og Bøjden-fuglken er åbenbart kommet på afveje under trækket. Dermed fik vi art nummer 354 til den fynske liste, som man kan se her. Esben så fuglen klokken lidt over 11, den blev eftersøgt senere på dagen håbefulde fuglekiggere, men forgæves. Heller ikke søndag var der held på nonnefronten, så vi formoder, at fuglen er trukket videre.

101822nonne1esa

Nonnestenpikker. Foto: Esben Aagaard.

Det er ikke første gang, at Esbens kamera har været på spil. I år har han opdaget og fotograferet såvel Hvidskægget som Hvidvinget Terne. Møder du Esben i felten, så hold dig til ham - der falder noget af! Stort til lykke til Esben med det flotte fund.