Ringmærket Sortgrå Ryle ved Knudshoved

Torsdag den anden januar var jeg et smut forbi Knudshoved, hvor der som forventet var Sortgrå Ryle på molen ved den gamle færgehavn - 7 styk i det hele. En af dem var ringmærket - den havde en gul ring over en metalring på højre ben og en rød ring om venstre ben. På den røde ring var der påtrykt et eller andet - men ringen var meget slidt, meget af den røde farve var slidt af.

Sortgrå Ryle, Knudshoved. Foto: Søren Gjaldbæk.

Da jeg kom hjem, ringede jeg til Jacob Sterup, der vidste, at den kombination af ringe havde Lars Hansen brugt. Han sagde også, at man kunne aflæse ringene, hvis jeg havde rimelige fotos. Jeg kunne ikke aflæse noget som helst, men sendte Jacob 10 nærbilleder af ringene, og et kvarter senere fik jeg en mail: Pærelet - metalringen er påtrykt 8885284 og på den røde plastikring stod der AHL. Disse oplysninger sendte jeg til fuglering.dk, der i løbet af en lille time sendte mig en rapport, og også ros for at have kunnet aflæse ringene, for som Mikkel Laustsen skrev: ”De fleste Sortgrå Ryler slider deres farveringe til ulæselighed”. Det sker formodentligt, når de går og skraber ringene mod stenmoler, hvor fuglene ynder at fouragere.

Sortgrå Ryle, Knudshoved. Foto: Søren Gjaldbæk.

Som ventet, var det Lars Hansen, der havde sat ringe på fuglen. Det var på Vresen den 29. november 2013, hvor fuglen var i sit andet kalenderår eller ældre, dvs. mindst et år gammel. Den er så mindst 7 år gammel nu. Den har ikke været genmeldt før, så hvor den har tilbragt somrene vides ikke. En af de Sortgrå Ryler, som Lars har mærket, er blevet genmeldt fra yngleplads på Svalbard - jeg har ikke hørt om andre genmeldinger fra yngleområderne - så måske kommer Knudshovedrylerne deroppefra.

Skulle du falde over en ringmærket Sortgrå Ryle, så prøv at aflæse ringene - Sortgrå Ryle er ret tillidsfulde, så man kan komme ganske tæt på dem - og meld din aflæsning på fuglering.dk.

Tekst: Søren Gjaldbæk.