Svaler og spurve på Enebærodde

Metrologerne havde lovet frisk vind fra sydøst til tirsdag den 23. april, så jeg bestemte mig for at tage til Enebærodde, hvor jeg ankom lidt i seks.

Gul Vipstjert, der holdt et lille hvil under trækket.

Det skal siges, at vinden allerede fra morgenstunden var overfrisk og i dagens løb nærmede sig kuling, men man står jo fint i læ på obsposten. Første fugl var en Gul Vipstjert, den næste en Landsvale - det var helt efter bogen. Der var en livlig trafik på tværs af odden af Splitterner og Gravænder, som lægger an til at yngle i området.

Løvsanger, Enebærodde.

Et par Løv- og Gærdesangere sang fra krattet. Dagen igennem kom der dryssende lidt Løvsangere ud langs odden, en halv snes stykker vil jeg tro.

Spurvehøg, Enebærodde.

Snart kom den første Spurvehøg. Den kraftige vind får dem til at trække ud lavt langs tangen - de kommer nærmest mellem benene på én. Det samme gælder svalerne - efter en time havde jeg haft de tre almindelige - det blev desværre ved det - man har jo lov at drømme om en rødrygget.

Hvidklirer på vej mod nord, Enebærodde.

Jeg er ikke tidligere i år faldet over Hvidklire - det blev der i den grad rettet op på. Jeg hørte kaldet, og en flok på ni trak direkte mod Fynshoved - de var åbenbart ligeglade med vinden. I alt trak der 16, dertil kom mindst 25 rastende.

Almindelig Ryle - nogle få er ved at anlægge bugskjold.

Det var lavvande, så Almindelig Ryle og Stor Præstekrave - ca. 200 og præcis 26 - gik ret tæt på. Derimod er Lille kobbersneppe ikke kommet endnu - de plejer at raste i ret pæne antal fra slutningen af april til midt i maj. En enkelt trækkende Svaleklire lukkede vadefugleafdelingen.

Dværgterne, Enebærodde.

To Dværgterner - mine første i år - fouragerede ud for obsposten - det er altid en fornøjelse at se de små terner. Jeg fik også årskryds på Havterne, der kom fire forbi.

Blå Kærhøg, Enebærodde.

Lidt over ni blev jeg opmærksom på en sværm af måger, der fløj op fra en mark syd for sommerhusområdet. Så ved man, at chancen for at se eller overse en Fiskeørn er til stede, den kan mågerne ikke lide. Jeg fandt hurtigt Fiskeørnen - den trak direkte nord ud over havet, mens en Blå Kærhøg (brun fugl) trak syd om Egensedybet. Mens jeg fulgte Fiskeørnen dukkede en gammel Vandrefalk op i kikkertfeltet! Den var dog ikke med på at flyve højt, den gled hurtigt ned over havet og trak mod Fynshoved. En fin lille rovfugletrippel.

Landsvale, Enebærodde.

Kort efter kom endnu en Blå Kærhøg, denne gang tæt forbi obsposten.

Ellers var artsbilledet ret monotont - det var svaler, enkelte Gule Vipstjerter og Spurvehøg - de kom i en jævn strøm - og alle Spurvehøgene helt tæt forbi. Ved elleve tiden var vinden dog blevet så kraftig, at svaletrækket droslede ned. Det gjorde jeg også. Det blev til godt halvandet hundrede svaler og 41 spurve - et ret højt forårstal. Jeg gjorde et kort holdt ved Ølund - her er der efterhånden firs Klyder, der forsøger at yngle på den ”rengjorte ø” - vi må håbe, at de får succes. På vej væk fra Ølund fik jeg lige hilst på endnu en Fiskeørn, der trak nordpå mod Enebærodde.

Tekst og foto: Søren Gjaldbæk.