Svanegang

I går - tirsdag den 20. november - kørte jeg forbi Skovsøen. Der er tit tæt trafik, men det er oftest i ”ishusperioden”. Der var lang kø, som jeg kunne passere, i det jeg var på cykel. Årsagen til trafikproppen lod sig hurtigt se. En gammel Knopsvane stod midt på vejen - hannen skulle det senere vise sig, mens en gammel hun og tre unger i, kan jeg trygt sige, et utroligt adstadigt tempo passerede Skovalleen på vej fra engen og over til Skovsøen.

 Knopsvane, den hvide stribe på Skovalleen ved Skovsøen.

Der gik vel små fem minutter før hele familien var kommet over vejen - de stoppede af og til og beså bilerne, som ventede tålmodigt. Havde en børnehave bevæget sig over på samme måde, tror jeg nok, at der var kommet gang i horn, fingre og råberi, men Knopsvanen er åbenbart en populær fugl - den blev trods alt kåret som nationalfugl i 1984.

Jeg bemærkede, at begge gamle fugle var ringmærkede, den ene med en farvering med teksten TCM på højre ben og en metalring J8001 på venstre ben. Den anden havde kun en metalring med nummeret J7947.

Hannen, TCM, J8001.

Om ungerne vidste jeg kun, at de kom fra engen, men de gamle fugle kunne spores. Det er meget nemt, ringmærkningscentralen har en side ”genmelding af ringmærket fugl”. Her udfylder man en formular, og 1 minut senere får man en mail med fuglens historik.

Trafikken normaliseret.

Det viste sig, at den med farvering er en han, ringmærket i Munke Mose den 5. september 2013 af Anders Odd Wulff Nielsen. På det tidspunkt var den mindst 3 år gammel, dvs. mindst 8 år i dag. Den anden er en hun, som Jacob Sterup ringmærkede 18. marts i år, den er mindst 4 år gammel. Der er ingen andre genmeldinger på fuglene, så hvad hannen har bedrevet i de 5 år, der er gået, før den dukkede op ved Skovsøen, henstår i det uvisse. De to herrer er tilknyttet Fyns Ringmærkergruppe, og Jacob har betroet mig, at han pønser på at få ringmærket ungerne.

Tekst og foto: Søren Gjaldbæk.