Sydlig vs (Nordlig) Nattergal

Dette forår oplever vi et større influks af Sydlige Nattergale, mens de nordlige/almindelige først lige er at ankommet. Tirsdag den 21. maj fandt Henrik Knudsen årets 5. Sydlige Nattergal i det fynske.

Allerede kl. 05.00 bippede telefonen. Det var ikke vækkeuret, men Henrik Knudsen der afbrød min skønhedssøvn. Da jeg var kommet i seng kl. 01.00 om natten efter natlyt på Langeland, lagde jeg mig bare om på den anden side efter at have læst Henriks SMS, det var jo ikke en Trænattergal.

Kl. 06.00 fik jeg endelig øjne, fik svaret Henrik og meldt fuglen ud for ham. I samme sekund ringede Henrik mig op: "Den er afblæst". Det var bare en almindelig Nattergal, og han beklagede, at han havde været for hurtig. Nu var hele familien oppe, og vi kunne derfor alle glæde os over, at Nattergalen sang for Henrik på Langeland. Men allerede 06.20 ringede Henrik igen: "Den er god nok!" Henrik var ikke blevet tosset. Der sad ganske enkelt både en Sydlig og en Nordlig og sang i samme krat. Først sang de på skift - derfor forvirringen, men nu i duet. Iøvrigt var der også 2 Karmindompapper. Den sidste tilføjelse formildede ikke den søvndrukne familie, og jeg måtte holde en kort tale om, at sådan er maj måned...jo.

Fyn og Langeland har tilsammen haft 5 forskellige Sydlige Nattergale dette forår - det er mange. Hou Nordstrand 2, Gulstav 2 og Nordfyn 1, og på landsplan er der fundet 15-16 fugle i perioden 21. april til 20. maj. 

20190403topbannergal

Nattergal er først ved at ankomme til landet nu. Sidder oftest i sumpede biotoper, som her i Fredmosen på Langeland, men kan under trækket raste og eventuelt synge på mere tørre steder. Foto: Søren Gjaldbæk

Når man hører en Nattergal i disse dage, så er det således interessant, om det er den ene eller den anden art, man står med. Før man gør noget som helst andet, så find telefonen frem og optag fuglen. Så har man mulighed for at lytte nærmere på den og sammenligne med andre optagelser sidenhen.

Sydlig Nattergal BX61032

Sydlig Nattergal er ikke så bundet til moser og våde områder som Nattergal, og de slår sig gerne ned på tørre områder. Tilgengæld har den en forkærlighed for tæt krat og buskads. Sydlig Nattergal ringmærket ved Gulstav. Bemærk den ræverøde hale. Foto: Hans Rytter

Det er svært at beskrive sangen, men jeg oplever at den Sydlige Nattergal synger i et hurtigere tempo end Nattergal. Der er også nogle helt karakteristiske lyde man kan lytte efter. Ofte hører man den Sydlige Nattergal udstøde nogle langtrukne sugeagtige lyde (huuuuuht, huuuuuht, huuuuht eller hiiiiii, hiiiii, hiiiiiii), som om den synger på indåndingsluften. Det høres fx 50 sekunder inde i nedenstående video, mens en mere u-agtig lyd fremstår tydligere i optagelsen fra Hou. Nogle synes, at den lyder mere sangdrosselagtig i sin sang.

Nattergal synger gerne langsommere og med nogle karakteristiske kjok, kjok, kjok  (nattergalslag) efterfulgt af en raslende skraldelyd. Hør de to arter i videoen nedenfor, hvor det er muligt at sammenligne sangen.

Ser man fuglen, så  ligner Sydlig Nattergal den nordlige til forveksling, men har en mere rustrød overgump og hale, ligesom struben og brystet er ensfarvet og ikke let plettet som nattergalens.

Sydlig vs Nordlig Nattergal from Esben Eriksen on Vimeo.

Sydlig Nattergal (vol 1) Hou Nordstrand from Esben Eriksen on Vimeo.

Hermed skal lyde en opfordring til at bevæge sig ud og lytte efter Nattergal og i år med en særlig opmærksomhed på Sydlig Nattergal.