Tirsdagsanalysen uge 13

Ugen startede stille med en enkelt syngende Rødtoppet Fuglekonge i Sankt Klemens til stor glæde for Martin Søgaard Nielsen, men det skulle hurtigt ændre sig tirsdag den 26. marts. Jeg havde forvildet mig til Horseklint i alt for hård vind, hvor jeg sammen med Aske Kejser-Nielsen havde 57 Suler, der langsomt trak nordvest - det er den største flok af den art fra første halvår indenfor DOFFyns område.

Amerikansk Pibeand som mange så den - langt væk. Foto: Leif Sørensen.

Da jeg kom hjem ringede Ella Mikkelsen fra Firtalsstranden og spurgte, om jeg havde lyst til at se en Amerikansk Pibeand - det havde jeg, desværre var anden væk, men Ellas billeder fejlede ikke noget. Som de fleste ved blev dette Fyns fjerde fund af Amerikansk Pibeand et tilløbsstykke. Den blev set af over hundrede tilrejsende fra det meste af landet. I skrivende stund er anden stadig på lokaliteten - i begyndelsen lå den i nordenden, hvilket fotograferne var lidt misfornøjede med - senere kom den på mere medgørlig afstand. Til lykke til Ella med det fine fund. 

Videoklip: Jesper Schade.

Samme dag blev de første Brushøns set med fem fugle på Helnæs Made (Kirsten Pedersen), Poul Brugs Rasmussen så tre ved Hønsehavensgrusgravsø om lørdagen. Sortspætten blev igen set af Peter Hvenegaard i Hindsgavl Batteriplantage, hvor den var at finde ugen ud.

Den Amerikanske Pibeand satte gang i indberetningerne på DOFbasen. Fra tirsdag til søndag var der 2586 poster - 37% af disse fra Firtalsstranden. Der skal åbenbart sjældne fugle til for at lokke folk i felten! Firtalsstranden bød tirsdag og onsdag på en lille flok Lille Skallesluger - to hanner og tre hunner - om det var trækdrift eller generthed over den store opmærksomhed onsdag, der fik dem til at forsvinde, ved vi ikke.

Brushane, en gammel fugl - 2k-fuglene har grønlige ben. Foto: Poul Brugs Rasmussen.

Der har ikke været mange ude at kigge på forårstræk - torsdag den 28. tog jeg til Horseklint. På trods af metrologernes forsikringer om hæderligt vejr gik jeg i diset vejr gennem sommerhusområdet. Den Rødtoppede Fuglekonge, som var der lørdag ugen før, sang igen (også tirsdag). Mine bange anelser om trækket blev gjort til skamme - på fire timer havde jeg blandt andet næsten ti kilo Bogfinker og 15 Bjergvipstjerter - nogle af træktallene kan ses i tabellen til højre. Fredag den 29. havde Morten Müller lidt træk på Hou Nordstrand med f.eks. 2570 Ringduer (1170 dagen efter) og 13 Traner, samme dag 24 Musvåger nordvest ved Hindsgavl (Michael Brunhøj Hansen). Lørdag var der også lidt træk ved Flyvesandet, blandt andet Spurvehøg 11 og Musvåge 15, Misteldrossel 58 og Lillekorsnæb 13 (Tim Hesselballe Hansen, Sigrid Kistrup Ilsøe m.fl.). Fugletrækket er ikke rigtigt kommet i gang endnu, men mon ikke det snart bryder løs for alvor?

Lille Præstekrave. Foto: Poul Brugs Rasmussen.

Lørdag den 30. marts bød på de første små præstekraver, to Nørreballe Nor (Henrik Mørup Petersen) og én Hønsehavens Grusgravssø (Poul Brugs Rasmussen). Ved Vesteregn sang to af de rødtoppede for Esben Eriksen - næppe i kor.

Ugen bød på blot én melding af Sangsvane, så dem ser vi ikke mange af det næste halve års tid. Til gengæld hænger Bramgæssene godt på - 7 lokaliteter havde flokke på mere end tusind, Ølundgård havde flest med op til fem tusind.

Rørhøgen er for alvor ved at stemple ind, den er ses mange steder - flest ved Bjørnemosegård vad Svendborg, hvor Susanne Rørdam Skov så fem fugle.

Rørhøg - den kom næsten for tæt på. Foto: Leif Sørensen.

Det har været en fantastisk uge 13, den gode nyhed er, at uge 14 også bliver rigtig god, om end der er en enkelt fugl, som det bliver svært at overgå. vi skal som sædvanligt opfordre folk til at indsende fotos fra uge 14 - denne rubrik bliver meget bedre med aktuelle indslag.

Tekst: Søren Gjaldbæk.