Tirsdagsanalysen uge 16

Det blev en uge, hvor det ikke var svært at være metrolog - i morgen bliver som i dag, bare lidt varmere. Der var ikke en sky på himlen og vind fra østlige retninger. Rigtigt flot forårsvejr, der også afspejlede sig i ankomst af en del længe ventede arter. De fleste observatører kiggede efter rastende fugle, der har bortset fra på Ærø, der passes af Lars Tom-Petersen, ikke været mange trækobservationer.

Havterne, arkivfoto. Søren Gjaldbæk.

Den 15. april bød på de første Havterner, hvilket er i den sene ende. Til gengæld blev d set tre steder: Siø (Peder Rasmussen og Henrik Knudsen), Stokkeby Nor (Lars Tom-Petersen) og Fællesstrand ved Fynshoved (Mogens Ribo Petersen). Der var også ankomst af Bysvale: 2 Bagenkop, Søren Bøgelund. Der var også den sædvanlige Gråmåge i Bagenkop Havn - den blev set flere gange i løbet af ugen.

Bysvale, arkivfoto. Søren Gjaldbæk.

Den 16. april kunne Peter Pelle Clausen glæde sig over en Gulirisk i Hesselager.

Den 17. april kom gav en Løvsanger ved Ristinge Strand, hvor Julie Broge også så og hørte Gulirisk. Dagen bød på årets første Gærdesanger på Assistens Kirkegård i Odense - hørt af Ewan Mehlsen, Vendehals i Skaboeshuse - Kurt Kaack Hansen og Stor Tornskade, Egebjerggård, set af Aksel Christensen.

Gærdesanger, 18. april, Knudshoved Færgehavn. Foto: Ella Mikkelsen.

Ugens bedste fugl blev Damklire, som Henrik Knudsen fandt sidst på aftenen i Noret på Tåsinge den 17. april. En gammel fugl og de har tit travlt om foråret, hvilket de, der forsøgte sig næste dag måtte sande - den var desværre trukket videre. Efterårsfugle bliver tit længe - vi har haft efterårsdamklirer, der holdt på i flere måneder.

Damklire, Firtalsstrand - arkivfoto. Søren Gjaldbæk.

Den 17. april blev også en fin trækdag på Enebærodde, hvor Kristoffer Hansen og Aske Kejser-Nielsen holdt regnskab fra kl. 6.00 til 14.00. Det gav blandt andet to årsførste: Småspove og Skovpiber. Begge arter plejer at optræde lidt tidligere, men bedre sent end aldrig. Der kom også pænt med rovfugle, blandt andet mange Fiskeørne, som det ses i tabellen til højre. Alt i alt gav ugen 30 Fiskeørne på træk, hvilket er pænt efter fynsk standard.

Fiskeørn, 21. april, Lundeborg. Foto: Poul Brugs Rasmussen.

Tranetrækket har i den grad været magert i år, ugens største flok blev set af Nis Rattenborg med 14, der trak nordøst ved Vesteregn den 17. april. Sammenligner vi med sidste år, hvor det blev til en forårstotal på over 3000 og en enkelt observation af 780 Traner, ser det lidt op ad bakke ud, hvis sidste år skal matches, vi når næppe over et par hundrede. Vindretningen var ikke østlig i år under hovedtrækket i månedsskiftet marts-april, så fuglene nåede ikke over til os.

En anden art, som vi ikke har set meget til er Dværgmåge, der normalt ses i pæne tal ved østlige vinde. I det øvrige Danmark blev der også set mange, på Fyn flest den 18. april med 5 Nørreballe Nor - Henrik Mørup Petersen og 1 Kogtved - Erhardt Ecklon. Det samlede antal for uge 16 var på sølle ti. Den 18. april blev også dagen, hvor Løvsangeren for alvor kom til Fyn, den blev set mange steder.

Stenpikker. Foto: Søren Gjaldbæk.

Fra den 18. april og ugen ud kom der gang i Stenpikkerne - dagen bød på 2 stk. og det blev til i alt 20 fugle.

For 10 år siden var Rovterne en ret sjælden gæst i det fynske, hvor den kun sås sporadisk på træk. Arten har tilsyneladende bidt sig fast i det sydfynske, hvor den ses jævnligt. Den 20. april så Henrik Knudsen en i Vejlen, Tåsinge, måske en fugl, der skal yngle på en af øerne. Vejlen har i de senere år haft besøg af op til tre Rovterner om efteråret.

Rovterne, arkivfoto. Søren Gjaldbæk.

Den 20. april var der Sort Glente på Fynshoved - Kurt Kaack Hansen og to trak nordøst ved Gulstav, Søren Bøgelund.

Østlige vinde plejer også at sætte gang i Sortstrubet Lom med pæne tal fra først og fremmest Sønderhjørne og Ærø. Lars Tom-Petersen så den 20. april 36 på træk ved Skjoldnæs Fyr og 21 rastende ved Snorløkke Grund. Ugen på Ærø gav yderligere 9 trækkende sortlommer. Dovnsklint plejer også at kaste af Sortstrubede Lommer af sig, men observatørerne har nok kigget en anden vej.

Sortstrubet Lom, Dovnsklint. Arkivfoto. Søren Gjaldbæk.

Ugen sluttede med årets første Dværgterne ved Østerø Sø, set af Arne Bruun og en Pibesvane, som trak forbi Vejsnæs Nakke og en meget overrasket Lars Tom-Petersen. Ligeledes ankom Skovsangeren hørt af Eske Frank Mortensen ved Tryggelev og Per Rasmussen ved Kalvehave/Rolsted - her var der to. Kort før lukketid hørte Hans rytter en Savisanger i Sortemosen, oven i købet i selskab med Græshoppesanger - en meget fin double. Varmen har virkelig sat gang i fuglene.

Blåhalsen hænger på med syv fugle fra fem lokaliteter. Folk kiggede også efter Ringdrossel - det blev til 20 fugle, de fleste fra Gulstavområdet, men det er nok mere et vidnesbyrd om fuglekiggernes foretrukne opholdssted end om hvor, man kan finde Ringdrossel.

Ringdrossel, Gulstav Mose. Foto: Leif Sørensen.

Vandrefalkene på Fynsværket ligger på æg, så der er håb om at se de første Vandrefalkunger på Fyn i umindelige tider.

Den Amerikanske Pibeand er væk fra Firtalsstranden, den blev sidste den 10. april. Den 19. april dukkede amerikaner op i Følle Bund på Djursland. Kristian Birchvald Jensen har set begge fugle og mener, at det måske er den samme fugl, et indtryk som billederne også kan give.

Det var en forrygende uge 16 og den gode nyhed er, at uge 17 bliver mindst lige så god. Lad os slutte med at takke folk for tilsendte fotos og opfordre til, at flere endnu benytter sig af den mulighed.

Tekst: Søren Gjaldbæk.