Tre trækdage med Traner?

Ganske få traner er endnu trukket igennem. De svenske lokaliteter som fx Honborgasjön eller Pulken, hvor Tranerne står og venter på at moserne tør op, melder om meget få Traner. Onsdag dryssede en del småflokke over Sjælland og Fyn fik også et par flokke, men det er vejret fra fredag til søndag man skal holde øje med. 

traner

Traner over Hou Nordstrand fra en stor Tranedag den 24. marts 2016. Foto: Eske Morthensen

Skal vi have mange Traner over Fyn, så skal vinden over i det østlige hjørne. Vejrudsigten lyder på kraftig sydøstenvind og strålende sol fra fredag til søndag. Vejrsituationen falder meget passende sammen med Tranernes kulmination og vinden bør skubbe en masse traner fra en østlig rute over Sjælland til en mere vestlig over Fyn og Langeland. 

Det er ikke til at vide, men én af dagene bliver nok en stor trækdag og de to andre lidt mere afmålte. Mit bud vil være, at man særligt fra middagstid skal lægge nakken tilbage. Traner kommer ofte i stor flokke og giver sig ofte til kende ved deres højlydte trompeteren. Tranerne opleves typisk flyve på række,  i kile som gæs eller kredsende. Er man til en lidt mere strategisk tilgang, så find et højt punkt, hvor man kan afsøge himlen. Hindsholm og Nordlangeland er oplagte, men jeg tror, at der vil blive meldt Traner over en bred front fra Fyn grundet vindforholdende.

Den 24. marts i 2016 bød på svagere vindforhold, men retningen var rigtig på Hou Nordstrand. De der var mødt frem blev ikke snydt - læs mere om Eskes beretning her.

Til dagen og i morgen, og til fremtidig hurtig information om interessante fugle og fugletræk i det fynske, download app'en Zello Walkie Talkie til iOS eller Android. Søg efter kanalen DOF Fyn og tilmeld dig. Her kan du melde live om Traner, hvor du ser dem, hvad vej de flyver og dermed hjælpe folk der er placeret nordligere til at se traner. Andre fugle af en hvis interesse kan naturligvis også meldes ud, som fx Rødhalset Gås, Mosehornugle, Hvid Stork etc. Men mere almindelige fugle vil give mange forstyrrelser for brugerne. 

God obs og held og lykke med Tranerne.