Vandstæren er kommet - også til Odense

Af Søren Gjaldbæk

Vores vintergæster er så småt begyndt at ankomme, de første Sangsvaner er meldt, Hjejlerne stimler sig sammen i Næråstranden, hvor man også kan se 5-600 Bjergirisk.

På vej hjem fra en indkøbstur, kørte jeg forbi Skovsøen. Det var småkoldt og meteorologerne har meldt om nattefrost. Kuldefremstød og primo november plejer at give Vandstær, så jeg skiftede kurs og kørte langs åen mod Zoo.

201123vand4sg

Vandstær, Erik Bøghs Sti. Foto: Søren Gjaldbæk.

Ved Erik Bøghs sti løber et lille vandløb ud i Odense Å, og her er Vandstæren årlig. Et par friske unge (meget unge) mennesker var ved udløbet i færd med at undersøge om deres gummistøvler var vandtætte, så jeg slap for at tjekke den del af vandløbet. Til gengæld havde en Vandstær placeret sig på sikker afstand i den modsatte ende. Den var meget tålmodig og lod sig se fint. Stenen i vandløbet var ’’rene’’, så den har nok ikke været der længe. Det var sent, men jeg susede hjem efter mit kamera og fik skudt et par fotos i dagens sidste lys.

201123vand1sg

Vandstær, Erik Bøghs Sti. Foto: Søren Gjaldbæk.

Det blev årets anden på Fyn denne vinter, en fugl blev opdaget ved Caroline Amalielund i Svendborg den 7. november. Det er ret varierende, hvor mange Vandstære vi har, de optræder på ret få lokaliteter - eller også kigges der ikke efter dem ret mange steder. Den er sjovt nok ikke set på Hindsholm eller på Ærø og kun ’en gang på Langeland, hvor en fugl holdt til i Gulstav Mose fra den 17. til den 22. oktober i 1999.

201123vandvinterkort

Lokaliteter med Vandstær de seneste tre vinterhalvår. Som det ses havde vi ikke mange forgangne vinter.

Vi får se, hvad denne vinter byder på Vandstærefronten. Det er en god ide, at tjekke de hurtigtstrømmende vandløb - dem har vi trods alt en del af.