Vinterkraver ved Bogense Marina

Julen er traditionernes tid, siges det - selv folk, der ikke holder jul, omtaler denne undladelsessynd som en ædel tradition. En af mine juletraditioner er at besøge Bogense Marina, der ser jeg næsten altid Stor Præstekrave, hvis ikke der har været en periode med frostvejr. Jeg ser dem for det meste øst for marinaen, og en sjælden gang i mellem står de også på Mågeøerne. Hvorfor de hellere vil være i Bogense end at flyve til kyster med lunere vejr lidt længere sydpå, ved jeg ikke.

Stor Præstekrave, Bogense Marina. Foto: Søren Gjaldbæk.

Onsdag den 18. december tog jeg vinterkraveturen. En enkelt Knortegås stod i sandet øst for marinaen, og jeg luskede ud til den. Det ville den ikke finde sig i, den lettede og fløj væk. Det samme gjorde en flok på 6 Store Præstekraver - hvor svært kan det være. De fløj lidt rundt over havet inden de vendte tilbage. De var ikke videre tillidsfulde, så nærbilleder kom ikke på tale.

Stor Præstekrave, Bogense Marina. Foto: Søren Gjaldbæk.

Tilbage i marinaen fik jeg øje på en ret stor bande Rødben - om vinteren står der næsten altid en flok på indersiden af molen. Af erfaring ved jeg, at man ikke skal gå for tæt på dem, men jeg fik da lusket mig så tæt på, at jeg kunne få dem talt. Det er svært at gemme sig på toppen af en mole! Der var 58.

Rødben - 4 af 58. Foto: Søren Gjaldbæk.

På vej tilbage hørte jeg knortegæs - en flok på 53 Lysbuget Knortegås trak vestpå forbi havnen. De vendte om og trak tilbage mod Mågeøerne - da jeg en halv time senere tjekkede det sted, lå der kun 6 på vandet. Hvor resten gemmer sig står hen i det uvisse.

Lysbuget Knortegås, Bogense Marina. Foto: Søren Gjaldbæk.

Bogense Marina er altid et besøg værd om vinteren - der er tit Isfugl, og af og til raster der f.eks. Søkonge eller Rødstrubet Lom. De nærved liggende Fogense Enge er også tit et besøg værd.

Afslutningsvis skal vi nævne, at Stor Præstekrave af og til ses på Fyn om vinteren - sidste år blev de set både ved Bogense (undertegnede) og i Odense Fjord (Henrik Knudsen).

Tekst: Søren Gjaldbæk.