Vintertælling af Rød Glente 2024

Af Per Rasmussen

glenter i trae
Røde glenter ved overnatningspladsen ved Haastrup 2023. Foto: Per Rasmussen

Traditionen tro tælles Europas Røde Glenter den første weekend i januar, hvilket vil sige i næste weekend, 6.-7. januar.

Det bedste resultat fås ved at tælle fuglene når de går til overnatning, ofte i mindre lunde. Efterhånden har vi god erfaring med hvilke områder de bruger, men de kan godt benytte flere forskellige skove, hvilket kan gøre det svært at finde fuglene. 

Mellem jul og nytår er der set glenter på de gammelkendte overnatningspladser syd Haastrup og ved Rudme/Herringe, samt en ny plads ved Eskildstrup/Sølling, se kortene til højre. Der blev talt omkring 125 fugle, hvilket er flere end på samme tidspunkt sidste år. Der kan dog sargtens være flere steder, og det er stadig underligt at der ingen er på Vestfyn, men overnatningspladserne kan være svære at finde.
Ud over de nævnte steder har glenterne også tidligere overnattet bla. ved Gultved/Trunderup og omkring Heden, og det kan også godt betale sig at tjekke de gamle steder, da de måske bliver benyttet igen.

Den store ubekendt i år er vejret. Den meget kraftige regn og blæst kan få glenterne til at flytte rundt, og måske kan vi ikke finde dem igen i weekenden. Håber at alle har lyst til at tage ud og lede efter glenter i weekenden

Læs På udkig efter rovfugle i både hvid og grøn vinter