Belønningstur i Lille Vildmose

Lørdag den 9. februar står 46 håbefulde fynske fuglekiggere klar på Rasmus Rask Skolens p-plads i Bellinge. Dagens mål er Lille Vildmose og særligt mosens Kongeørne. Klokken er 06.00 om morgenen, og regnen hakker ned. Flere af os har konsulteret en vejrudsigt og spørgsmålet melder sig, om det nu også er en belønningstur, som DOF Fyn har inviteret til. Tanken er ellers god nok - bestyrelsen vil gerne belønne det uvurderlige arbejde, der foregår i grupper, udvalg med mere -  med en fugletur.

Vejrudsigt

Bussen ruller op foran skolen, og "Odense HC" pryder langsiden. DOF Fyn er så heldig at have en rutineret buschaffør i Keld. Denne lørdag skal Keld ikke køre med Odense's "Jernhårde Ladies", men DOF Fyn klæder også spillerbussen godt, og et stærkt udebaneholde sætter kursen mod vest og siden nord. En anelse uro breder sig kortvarigt: "Hvor er Jens Bækkelund?" Det er Jens, der i dag, er guide i Vildmosen og manden med nøglen til Tofte Skov. Jens står på i Middelfart, og alle kan nyde kaffen og snakken går op ad den Østjyske Motorvej.

image from ios

Belønningstur? Foto: Esben Eriksen

Klokken 09.30 drejer vi fra motorvejen ved Aalborg og triller de sidste kilometer mod øst til Lille Vildmose. Vi triller gennem byen Mou. Regnen vælter ned. "Det er Mou-vejr", siger en vittig, og det er det. På det tidspunkt vil flere af os gerne sælge turen for en god portion suppe. Kort efter er vi i mosen, og vi deler os. Den ene halvdel af deltagerne står af, og går i silende regn mod tårnet nær Høstemark Skov i håb om Kongeørne og Elge. Den anden halvdel, bliver heldigvis siddende i bussen, og bliver kørt hen til tårnet ved Hegnsvej, og så sker det.

Det klarer op!

DSC 1120

DOF Fyn fylder tårnet ud. Foto: Esben Eriksen

DOF Fyn kan sagtens fylde et tårn. Særligt så relativt tæt på julen. Men den varme påklædning, og det meget udstyr gør også sit til at fylde tårnet helt ud. Formand Henrik Kalckar iklædt blåflyverdragt og pandebånd går straks i gang med at forsøge at indfrie deltagernes forventning. Der spejders efter Kongeørn. Det starter i den bløde ende med overflyvende Engpibere. En Blå Kærhøg bliver meldt - samt en Stor Tornskade. Trods overblikket fra tårnet er det alligevel folket på jorden, som der ikke blev plads til i tårnet, der melder dagens første Kongeørn. Den sidder i brynet af Høstemark Skov, men den er på lang afstand. Der bliver kommunikeret med den anden gruppe, der ikke ser ørnen, men de beretter til gengæld om Elg.

Jens Bækkelund styrer slagets gang med fast hånd. Efter 30 minutter er det byttetid. Vi "busses" tilbage og bytter med det andet hold, der nu køres retur til "Kongeørne-hotspottet". Vejret er nu efterhånden mildt og forårsagtigt, og enkelte Sanglærker trækker nord.

image from ios 720 2

Lille Vildmose viste sig fra sin bedste side. Foto: Esben Eriksen

Denne lørdag skal man holde sig til formanden. Enten er sammen med Henrik, og ser på Kongeørn - eller også står man i et forblæst tårn, og taler i telefon med ham, og hører Henrik fortælle om Kongeørn. Selvom Henrik er en fremragende formidler - også i telefonen, så er han ikke den mest samlende formand i dette øjeblik, men Henrik gør hvad han kan.

Endnu en Kongeørn viser sig over skoven. Der skal to til en tango, og der skal to til et par Kongeørne. Kort efter drømmer DOF Fyn om, at vi lige har bevidnet undfangelsen af dette års Kongeørneunger i Høstemark Skov. Hunnen i Høstemark Skov har rundet de 20 somre, og noget tyder på, at hun måske ikke er så frugtbar, som hun har været. I 2018 lagde hun æg, men der kom ingen unger.....vi håber.

 G4A8457 kongern par 1

Kongeørneparret i Høstemark Skov i flot opvisning. Foto: Hans-Henrik Wienberg

 G4A8514kongern par 4

En stor oplevelse for mange, at se et dansk Kongeørnepar i parring. Foto: Hans-Henrik Wienberg

Et stort øjeblik er det for både børn og voksne, og hvis vi ikke allerede er vilde med Vildmosen, så er vi det nu. En Havørn kredser forbi, og en Rød Glente glider højt over Høstemark. Ingen tænker på Elg. Men Henrik tænker på at samle DOF FYN igen. Spillerbussen returnerer kort efter med det andet hold. Et hold der nu mere og mere ligner, at det ikke bliver til spilletid i dag. På vej op af trappen råber vi: "Den flyver!" Og det gør ørne jo en gang i mellem, men lige denne gang er det meget uheldigt. Formandens hold går tilbage mod bussen og provianterer, mens Henrik selv viser, hvorfor han er valgt til formand. Han bliver i tårnet med det slagne hold til alle ser ørn.

image from ios 720 1

Ørne i børnehøjde. Der kigges på Kongeørne. Foto: Esben Eriksen

Turen går nu i højt humør med en tydelig lettet formand mod Birke Sø. Vi forsøger, at finde den Rødhalsede Gås. Det lykkes ikke, men mængder af Taiga Sædgæs, Lille Skallesluger og Agerhøns kommer i bogen. Ved Birke Sø er der mere Kongeørn i belønning. To gamle Kongeørne samt Havørn. 

Turens sidste stop er Tofte Skov. Et højdepunkt for mange.  Ikke mindst er forventningerne til det nye 17 meter høje tårn store. Tårnet bringer en op i krontaget med udsigt ud over højmosen. Det er også i Tofte Skov der lever Vildsvin. Dårligt er vi inden for hegnet før det første Vildsvin er noteret. Bussen kører langsomt ind gennem skoven...og flere Vildsvin. En ung Kongeørn krydser vejen foran bussen. 

DSC 1233ny

Et af flere Vildsvin, der blev set i Tofte Skov på turen. Foto: Esben Eriksen

Turen er nået til sit sidste stop. Alle deltagerne går til tårnet, og igen viser DOF Fyns medlemmer, at de kan fylde et tårn - HELT OP! Intet tårn er for stort til DOF Fyn. Udsigten er fantastisk fra tårnets top. Omkranset af svulmende bøgeknopper er der frit udsyn ud over Tofte Mose, der er Nordvesteuropas største højmose. Et naturperle og en klimaduks. Mosen binder store mængder drivhusgasser i de tykke tørvelag. Et imponerende syn og en flot afslutning på turen.

image from ios 720 6

Det imonerende tårn i Tofte Skov i kanten af Tofte Mose. Foto: Esben Eriksen

Tilbage står nu kun at få holdet tilbage i spillerbussen. Skyerne er begyndt et trække sammen igen, og det fugter lidt. Et par Kronhjorte og lidt flere Vildsvin slutter turen i Tofte Skov af. Jens og Keld får os ud af skoven igen. Kaffen er sat over i bussen, og vi er klar til at trille hjem til Fyn.

image from ios 2

En lille del af holdet foran spillerbussen. Foto: Esben Eriksen 

Tak for en hyggelig og fuglemæssig fremragende tur.

 

/Esben Eriksen

##