Boligbirding 2021

Måske nogle kan huske sidste års boligbirding, som på Fyn endte med at have 23 deltagere. Vinderen blev Per Rasmussen, som så 108 arter fra sin matrikel. Der blev i alt set 155 arter - Kongeørn var vel den mest spektakulære - sidste år blev den rygtevis set i december - den blev allemandsfugl midt i januar, vi får se om den dukker op igen. Mindre kan også gøre det, og DOF Fyn opfordrer alle til at deltage i 2021.

081220sjagjd

Har man (eller naboen) æbler i haven skulle der være fine chancer for at få besøg af en Sjagger. Foto: Jane Ditzel.

Vi minder om konceptet, som er ganske enkelt: Hvor mange arter kan du registrere fra din bolig, din have, altan, gårdsplads og hvad, der nu kunne høre til din matrikel? For at kunne sammenligne resultaterne, må folk med meget store matrikler ikke indmelde arter, som er set mere end 100 m fra huset. Konkurrencen løber i to dele: Forårsboligbirding fra 1. januar til 30. juni og efterårsboligbirding fra den 1. juli til den 31. december. Ud over at være en (for nogle) spændende konkurrence er forårsboligbirding også en fænologisk undersøgelse, hvor man kan få overblik over, hvornår de enkelte trækfugle ankommer.

081220solsortsteenoffersen

Solsorten var en af sidste års i alt 6 bingoarter - den blev set af alle deltagere. Foto: Steen Offersen.

Det er Lasse Braae fra DOF Nordsjælland, der står for konkurrencen og holder styr på den landsdækkende stilling. Hvordan det går på Fyn, vil man kunne se her på DOF Fyns web, hvor vi jævnligt vil fortælle om den aktuelle stilling.

DOF Fyn har besluttet at støtte op om projektet ved at sponsorere et gavekort på 300 kr. til Naturbutikken. For ikke at begunstige deltagere med fuglemæssigt meget attraktivt beliggende boliger trækkes der lod om det blandt de deltagere, som har registreret mere end 40 arter fra deres matrikel, som skal være beliggende i DOF Fyns område - Det kan de fleste opnå med passende flid! DOF Fyn håber, at mange vil deltage i denne klima- og coronavenlige aktivitet.

081220dompso

Det er tilladt at lokke fuglene til ved at fodre -  Dompappen plejer at være glad for solsikkekerner. Foto: Steen Offersen.

Registreringen af de arter, som man har set sker via DOF Basen, hvor man indberetter på sædvanligvis, dog skal man skrive BBF1, BBF2 osv. i notefeltet, for hver ny art man registrer. BB står for boligbirding og F for forår, tallet angiver rækkefølgen af ens arter. Indberetter man Stor Flagspætte og skriver BBF24 i notefeltet, betyder det altså, at det var den 24. art, man registrerede på matriklen siden den 1. januar. På den måde kan man let søge på boligbirdingresultater.

Man opfordres også til at indberette dyr og padder samt føre sin iagttagelser ind på et særligt skema, som man får digital adgang til ved tilmelding til den landsdækkende boligbirding - det gør man her, hvor reglerne også præciseres.

081220natls

Det er nok de færreste, der har en Natugle boende, men man har gode chancer for at høre den om aftenen/natten rigtig mange steder. Foto: Leif Sørensen.

Man kan springe på konkurrencen når som helst - det er dog nemmest at få mange arter, hvis man starter 1. januar klokken 0.00 og holder skruen i vandet frem til 30. juni kl. 24.00. Vi håber på mange deltagere og ønsker alle god boligbirding - selv om man ikke får mange arter, er det altid en stor glæde at se på "sine egne" fugle, og skulle der dukke en ny matrikelart op, er det helt i top. For dem, der har deltaget sidste år, eller som hvert år tæller matrikelarter (undertegnede f.eks.), er det altid sjovt at se, om man kan overgå sidste års resultat.

Tekst: Søren Gjaldbæk.