Boligbirding efterår 2023 - afgørelsen på Fyn

Af Søren Gjaldbæk

Efteråret 2023 ligger bag os, hvis det skulle være undgået nogens opmærksomhed.

Vi var 25 deltagere, der indtastede vores observationer i DOF basen - det blev til i alt 2192 indberetninger fordelt på 150 arter. DOF Fyns bestyrelse var sponsor for et gavekort på 300 kr. til Naturbutikken, som efter lodtrækning blandt de deltagere, der havde mere end 25 arter. Det krav blev honoreret af 24 af deltagerne - hvis det bliver mellem os var Palle Rosendahl Larsen - DOF Fyns koordinator for boligbirding ene om at holde sig under 25 arter.

Efterårets vinder blev Bent Lindhardt, der fra sin bopæl ved Langesø fik 37 arter på kontoen, blandt andet Rød Glente, Husrødstjert og Grå Fluesnapper. De tre arter ville have pyntet på undertegnedes boligbirdingliste. Til lykke til Bent, der snarest vil modtage sin præmie.

050124husesa

Husrødstjert - den var der 7 deltagere, der fik på listen i efteråret 2023. Foto: Esben Aagaard.

Nu er antallet af arter på ens boligbirdingliste jo dels et spørgsmål om flid, men i allerhøjeste også et spørgsmål om positionen af ens matrikel. Det første er nok lettere at gøre noget ved end det andet. Personligt har jeg stor fornøjelse af at sammenligne mine egne resultater år for år - efteråret 2023 var med 56 arter et superresultat på min matrikel. Efterårets højeste score blev på 92 arter, de blev set af Michael Mosebo Jensen i Røjle, så sig ikke, at der ikke sker noget der!

”Et gammelt år slutter og et nyt begynder”…. Sådan er det også med boligbirding, BBF 2024, der står for boligbirding foråret 2024 er i gang, det kører frem til den 30. juni 2024. DOF Fyn er igen sponsor for et gavekort på 300 kr. til Naturbutikken - for at deltage i lodtrækningen skal man notere sine arter i DOF Basen med ”boligbirding” i turens notesfelt og eksempelvis ”BBF 18” i notesfeltet for art nummer 18 - første gang man indberetter den, og så skal man have mere end 30 arter på listen.

050124boligskema

Eksempel på en indtastning i DOF Basen - her blev Gråkrage nummer 23 på undertegnedes boligbirdingliste.

Vi er allerede 27 deltagere, som er i gang - vi har allerede 692 indberetninger af i alt 83 arter. Blandt andet har 4 deltagere haft Munk og 10 har set Jernspurv! For tiden vil fodring hurtigt bringe fugle til ens matrikel. Erhardt Ecklon er i skrivende stund i den gule førertrøje med 49 arter.

050124jerncld

Jernspurv - allerede registreret af 10 af vores forårsboligbirdere. Foto: Claus Dalskov.

DOF Fyns bestyrelse opfordrer alle til at deltage i boligbirding. Dels skaber det viden om vores almindelige arters forekomst og ankomsttider (for trækfuglenes vedkommende), dels skærper det ens opmærksomhed om fuglene i ens nærområde. Og så er det ret sjovt.

Hvis du vil vide mere om boligbirding kan du kontakte DOF Fyns koordinator Palle Rosendahl Larsen eller læse mere her