Boligbirding - efteråret 2023 - status godt og vel halvvejs

Af Søren Gjaldbæk

To tredjedele af andet halvår er gået, og det er tid til at kigge på, hvordan efterårets boligbirding er forløbet indtil videre. Fra DOF Fyn er vi 25, der indtaster vores boligbirdingobservationer i DOF Basen, og af disse har de 23 flere end de 25 arter, der giver adgang til at deltage i lodtrækningen om et gavekort på 300 kr. til Naturbutikken, venligt og velvilligt sponsoreret af DOF Fyns bestyrelse.

191023bbdiagram

Opgørelsen ovenfor er fra 25. oktober.

Efterårets boligbirding har i skrivende stund (25. oktober) indtil videre givet 1651 indberetninger til DOF Basen fordelt på 138 arter. 27 af disse er kun set fra en enkelt matrikel, for eksempel Isfugl, Ringdrossel, Vagtel og Stor Korsnæb. Den gule førertrøje er med 80 arter overtaget af Michael Mosebo Jensen, hvis matrikel i Røjle tilsyneladende er vores eneste lokalitet ud over Dovns Klint med fast dækning af efterårstrækket!

191023landsvmmj

22 af de 25 boligbirdere havde Landsvale på listen, disse er fra Røjle. Foto: Michael Mosebo Jensen.

19 arter er set af mere end 75% af boligbirderne. Det er selvfølgelig Ringdue, Solsort og Musvit sammen med Gråkrage, Råge og Allike, men og så Mursejler, Land- og Bysvale er vidt udbredt. En art som Ravn var tidligere for fulgt og ret sjælden - det er der lavet om på! Spurvehøgen ses også de fleste steder.

191023gaerdesanmmj

Gærdesanger. Har du den ikke endnu, må du sandsynligvis vente til forårets boligbirding. 11 af boligbirderne nåede at få den med inden den trak sydpå. Foto: Michael Mosebo Jensen.

Grønspætten er set/hørt fra 14 af de 25 lokaliteter, hvilket blot bekræfter indtrykket af, at den er gået meget frem de seneste 20 år. Det samme gælder Rød Glente, som også er registreret af 14 af boligbirderne. Jeg har selv måttet lide den tort det var, at se en mellem Hunderup Skov og Dalumvej - 400 meter fra min bopæl, da jeg var på vej hjem fra en lille indkøbstur. Det så ud som om, at den var kommet hen over vores hus. Jeg mangler den stadig i år!

191023vinsg

Vindrossel - de er ankommet, og man ser småflokke mange steder. Foto: Søren Gjaldbæk.

Kigger vi på indberetningerne kan vi se, at efteråret er over os. Vindrossel (8 matrikler) er ”kun” registreret i oktober, det samme gælder med en enkelt undtagelse for Sjagger (7 matrikler). Grønsisken og Kvækerfinke dukkede op i haverne henholdsvis den 18. og 26. september, noteret af 5 og 7 boligbirdere - mon ikke det tal stiger de kommende uger? Også Rødhalsen er begyndt at vise sig. Den lever ret diskret om sommeren, nu er der kommet trækgæster til. Den 1. september var der 4 registreringer, den 1. oktober 7 og i skrivende stund 13. Jeg hører dagligt flere Rødhalse synge fra kvarterets haver.

191023blakmmj

Man skal være hurtig, når/hvis Blå Kærhøg flyver over ens have. Det sker ikke i Odense M. Foto: Michael Mosebo Jensen.

Der er stadig to måneder tilbage. Fodring vil givetvis lokke mange arter til haverne, især hvis vi får perioder med koldt vejr. Måske får vi Silkehaler på besøg - de seneste år har været lidt sløje for den art. Også gæs og svaner trækker, så det er med at kigge op. Vi vender tilbage med en opdatering midt i december inden slutspurten skal sættes ind. Og husk - boligbirding er med til at skærpe opmærksomheden omkring fuglelivet i ens nærområde - vi har ikke de samme betingelser, men personlig har jeg stor glæde over årets første Fuglekonge, som gled gennem haven den 25. oktober.