Boligbirding forår 2023 - afslutningen nærmer sig

Af Søren Gjaldbæk

Inden for DOF Fyns område er vi 40 boligbirdere, som indtaster vores observationer i DOF Basen. Det har givet tilsammen 158 forskellige arter og sammenlagt 3425 indberetninger til DOF Basen. Tak for indsatsen! Der er yderligere 21 der deltager i DOF Fyns område - vi håber, at de fremover også vil bruge DOF Basen.

210623landsvaleflj

Landsvale. Siden sidste opdatering er den kommet på 31 af boligbirdernes lister. Foto: Flemming Johansen.

Forårets boligbirding sæson slutter den 30. juni klokken 23.59, så hvis man skal have glemt nogle indberetninger, er det nu de skal i basen, og der er lige et par dage til at finkigge/høre nabolaget - fra matriklen. Jeg mangler selv Bysvale - en sådan burde da nok kunne komme forbi, de yngler i nærheden.

210623boligdiagram

Antal arter set af de 40 deltagere. I sær nummer 34 har vist ikke kigget meget ud ad vinduet.

Alle med 30 eller flere arter på deres liste deltager i en lodtrækning om et gavekort på 300 kr. til Naturbutikken - DOF Fyn er sponsor. Som det ses er de fleste nået op på 30 arter eller flere, et par stykker ser ud til ikke at have anstrengt sig særlig meget. Der vil blive trukket lod kort ind i juli - vinderen bliver orienteret. Vi offentliggør resultatet, når vi vender tilbage efter sommerpausen. Her vil vi også kigge nærmere på observationerne i forbindelse med forårets boligbirding.

210623rodstjertjd

Rødstjerten er tilsyneladende en almindelig ynglefugle, den er noteret af 24 boligbirdere. Den blevnummer 60 på fotografens boligbirdingliste. Foto: Jane Ditzel.

Når foråret slutter begynder efteråret - i hvert fald ”boligbirdingmæssigt”. Det betyder, at der starter en ny omgang, som starter - rigtig gættet - den 1. juli klokken 0.00 og slutter den 31. december klokken 23.59. DOF Fyn skal som sædvanligt opfordre alle til at deltage. Man kan tilmelde sig som deltager "som man plejer", ellers kan man læse her. For nye deltagere er det letteste er at sende en mail til DOF Fyns koordinator for boligbirding Palle Rosendahl Larsen, som vil sørge for, at man bliver tilmeldt den landsdækkende konkurrence.

210623brogetfaj

Broget Fluesnapper - den er desværre blevet sjælden. Kun én boligbirder har den på liste. Foto: Flemming Agner Jørgensen.

Endnu en gang er der for deltagere indenfor DOF Fyns område et gavekort på 300 kr. til Naturbutikken på højkant, der trækkes lod mellem de deltagere, som indtaster deres boligbirding observationer i DOF Basen og har mere end 25 arter på deres liste - husk at skrive ”boligbirding” i turens notesfelt og ”BB Exx”, hvor ”xx” angiver, hvad nummer den pågældende art er på efterårslisten - det skal kun angives første gang, man indtaster arten. Vi ønsker alle god efterårsboligbirding, det gælder om at komme i gang med det samme, der er nogle arter, som bliver ret vanskelige når vi kommer ind i august.