Boligbirding forår 2024 – Nu er vi i gang igen.

Vi er allerede …. der har været på banen fra 1. januar.

Boligbirding er for alle – jeg mener for alle! Uanset om du bor i lejlighed, rækkehus, villa, i byen eller på landet. Boligbirding er spændende, og kan føre til mere fuglekiggeri, hvis man bliver bidt af det.

Lars Andersen, en af boligbirderne på Fyn har sendt denne lille beretning:

Boligbirding er en disciplin, jeg altid har dyrket meget. Det skyldes givetvis omstændighederne, at jeg ejer en frugtplantage, hvor der er et rigt fugleliv.

Det handler meget om at glædes over det enkle ved at se almindelige arter, men lige så meget om at finde noget nyt. Nyt for matriklen, ny årsart, ny ankomst af forårsfugle og vinterfugle.

030124 naturbilleder fugle 1029

Silkehaler, der nyder godt af plantagens æbler. Foto: Lars Andersen.

Boligbirding er mere om at konkurrere med sig selv end med andre. Det giver jo ikke mening at sammenligne en boligbirder som bor i lejlighed eller i indre by, med de af os der har mere natur omkring os - eller dem der har havet eller en sø som nabo.

Jeg startede med boligbirding i 2020 og har været med hvert forår lige siden. I 2023 blev registreringen dog forstyrret af omstændigheder i familien hvorfor jeg ikke nåede det sædvanlige. Efterår er mere problematiske, da jeg ikke har megen tid.

På matriklen har jeg igennem årene set 159 arter og hvert år ryger der ca 110 arter på listen. Og der kommer stadig noget nyt som Stenpikker i 2021, Sorthovedet Måge sidste år og Bjergirisk i år. Ellers er det mejser og drosler der dominerer, men også Grønspætte og diverse sangere.
Der kommer mange fuglekiggere, og kunder, der er fugleinteresserede, forbi for at nyde fuglelivet. Især gav et par stationære Ringdrosler mange besøg i 2021, og i år kom en dansk mand fra Australien for at se Grønspætte. Han havde nok andre ærinder også. Mange sjællændere har også været forbi for at få en ny art eller årsart i form af Grønspætte (den findes ikke på Sjælland).

030124ringla

Ringdrossel, en af de sjælnere gæster i Lindved Frugt. Foto: Lars Andersen.

Jeg kan kun opfordre andre til at gå i gang med boligbirding. Kaffen eller øllen smager bedre, når man sidder i haven og den Røde Glente driver over eller Gærdesangeren afslører sin ankomst.