Af Søren Gjaldbæk
Forårets boligbirding slutter dags dato, den 30. juni. Husk at få dine sidste observationer med inden vi trækker lod blandt deltagerne i DOF Fyns område om et gavekort til Naturbutikken på 300 kr. Der trækkes lod blandt deltagere, der indberetter deres boligbirdingobservationer til DOF Basen og som har mindst 30 arter på listen. Vi offentliggør vinderen, når vi vender tilbage efter ferien, suppleret med en detaljeret gennemgang af forårets forløb.
Vi er mange, der har stor glæde af at observere fuglene i vores umiddelbare nærhed, og boligbirding er helt klart med til at skærpe opmærksomheden. Vi er derfor glade for, at der allerede i morgen den 1. juli starter en ny runde boligbirding - bbe 2025.
Udsigten fra undertegnedes køkken. Rødstjertene fik mindst to unger på vingerne. Foto: Søren Gjaldbæk.
Boligbirding er med til at levere mange data omkring forekomsten af vores mere almindelige arter, blandt andet omkring ankomst- og afrejsetidspunkter for trækfuglene. Forårets fynske boligbirding har givet over 4100 indberetninger til DOF Basen! DOF Fyns bestyrelse opfordrer alle om at deltage og udlodder i den anledning endnu et gavekort til Naturbutikken på 300 kr. Der trækkes lod blandt de deltagere, som har mindst 25 arter på boligbirdinglisten og som indtaster deres arter i DOF Basen første gang den registreres med ”boligbirding” i turens notesfelt og for eksempel ”bbe 36” i notesfeltet ud for arten første gang den registreres. Et eksempel ses nedenfor.
Sådan indberetter man en art, første gang den registreres i boligbirding, her Rødstjert, som i det tænkte eksempel blev nummer 13 på efterårets boligbirdingliste.
Traditionelt set er der flere boligbirdere om foråret end om efteråret, hvorfor fortaber sig i det uvisse Vi var 42, der deltog i foråret og indberettede til DOF Basen, det tal skulle vi da gerne matche eller overgå dette efterår. For undertegnede er det akkurat lige så sjovt at følge årets afslutning som dets begyndelse! Deltag endelig, og husk, at man skal i gang med det samme, hvis alle arter skal med, der er nogle af vores yngletrækfugle, der ret hurtigt forsvinder fra haverne - Gærdesanger og Løvsanger for at nævne et par stykker. Efterårstrækket af vadefugle er allerede i gang, det kan man blandt andet følge via natlyt. Herefter er det blot at vente på de øvrige træk- og senere hen vintergæster. Der er altid noget at holde øje med.
Man kan læse mere om nogle af resultaterne af de sidste 5 års boligbirding via dette link, hvor man også kan se, hvordan man kommer med i det landsdækkende boligbirding.
Er man i tvivl om noget, kan man henvende sig til DOF Fyns koordinator for boligbirding Palle Rosendahl Larsen.