Boligbirding: Resultat forår og status efterår

Af Søren Gjaldbæk

Som de fleste måske har glemt, sluttede forårets boligbirding den 30. juni. Blandt de 40 fynske deltagere, som udover at deltage også tastede deres observationer i DOF Basen nåede de 36 op på 30 eller flere arter på boligbirdingliste. Blandt disse trak vi lod om det gavekort på 300 kr. til Naturbutikken, som DOF Fyn sponsorerer. Den heldige vinder blev Lars Andersen, der boligbirder fra sin matrikel, som også huser Lindved Frugt. Lars har derfor ingen problemer med Sjaggere og Vindrosler, i hvert fald ikke i forhold til listen der endte på 85 med en syngende Nattergal. Her kan min have ikke være med! Lars har deltaget i Boligbirding mange gange og siger: "Jeg deltager ikke i boligbirding for at vinde, men fordi jeg synes, at det er sjovt" - et synspunkt undertegnede deler til fulde!
Lars havde blandt andet en af forårets få Silkehaler på besøg nogle dage - når rønnebærrene slipper op, må man jo nøjes med æbler. Der kommer mange fugle forbi Lindved, Skovsneppe, Trane og Fiskeørn er vel arter, som de fleste ville blive glade for at se - ikke mindst fra matriklen. Til lykke til Lars.

190823tyrksg

Tyrkerdue, 16. februar 2023, Lindved Frugt. Foto: Søren Gjaldbæk.

I alt fik de fynske boligbirdere set 159 arter, Steppehøg og Isfugl nogle af de lidt sjovere - men det er ikke en sport på lige vilkår! Artsdiversiteten er meget afhængig af, hvor man bor.

1. juli startede en ny sæson boligbirding - den dækker perioden frem til 31. december klokken 23.59. Traditionelt set er der lidt færre, der deltager i efterårssæsonen - vi er i skrivende stund 21, der deltager og skriver vores observationer i DOF Basen. Det har indtil videre givet 829 observationer af 114 arter. Førertrøjen indtages af Nina Bjørn fra Faaborg, der allerede har 58 arter på listen. DOF Fyn har endnu engang udloddet et gavekort på 300 kr. til Naturbutikken - der trækkes lod blandt de deltagere, der har mindst 25 arter på listen. Det krav honoreres på nuværende tidspunkt af 17 deltagere. Den kommende er det med at kigge op - mange arter trækker bredt, og vil kunne ses på uventede steder - Fiskeørn og Hvepsevåge er muligheder, og det er også værd at være opmærksom på småfuglenes kald. Skovpiber trækker i den kommende tid, den kan også - som så mange fugle - høres om aftenen/natten.

190823bbdiagram

Antal arter indberettet i DOF Basen af de 21 fynske deltagere i efterårets boligbirding.

DOF Fyn ønsker alle en fortsat god boligbirding. Når du indberetter i DOF Basen: Husk at skrive ”boligbirding” i ”turens notesfelt” og ”bbe 12” i ”artens notesfelt” første gang, at art nummer 12 blev registreret. Man kan sagtens nå at være med, indberet dine observatioenr i DOF Basen som forklaret, kontakt Palle Rosendal Larsen fra DOF Fyns bestyrelse, hvis du vil indberette på det landsdækkende boligbirdingprojekt.