Tur til Brændegård Sø

Decembervejret viste sig fra sin bedste side på onsdagsturen, hvor Erik Ehmsen tog imod syv fugleglade deltagere. Erik kender søområdet ud og ind - er forfatter til bogen ”Havørnens Danmark” og gennem en årrække landskoordinator for Havørne i Projekt Fokuseret Fugleforvaltning. Med det vejr, turlederens Havørne cv og yderst veloplagte deltagere, så kunne det ikke gå galt.

2018 12 05 Erik Ehmsen Nicolai Godvin

Erik Ehmsen fortæller for de fremmødte deltagere. Foto: Nicolai Godvin.

Erik ved, at det er vigtigt at komme godt fra start. Turdeltagerne vil se fugl – og gerne ørn. Så opgaven var klar. Turen måtte begynde ved Brændegårdsøen. Den kortvarige kulde for nogle dage siden, havde for alvor sendt de Store Skalleslugere til Danmark. Selskabet kunne da også nyde de laksefarvede hanner i selskab med de mere grå og brune hunner, der rastede på søen -  i alt 163 blev noteret.

2018 12 05 Rd Glente Nicolai Godvin

Et altid dejligt møde. Rød Glente en af mange rovfuglearter på turen.  Foto: Nicolai Godvin.

Brændegård Sø er et af Fyns mest sikre steder, hvis man skal se Havørn. Denne dag var ingen undtagelse. Med Havørnen i notesbogen kunne turlederen begynde at slappe lidt af. Mange vil huske ”Brændegårdsfalken”, som den i daglig tale blev kaldt i 80’erne. En Vandrefalk, der vinter efter vinter havde fast udkigspost i et træ på øen i søen. Det blev også denne dag til en Vandrefalk, der heldigvis er blevet langt mere almindelig de senere år. Måske denne fugl vil tilbringe vinteren ved søen?

2018 12 05 Musvage Nicolai Godvin

Musvåge på ormejagt. Foto: Nicolai Godvin.

Med en fremragende start på turen kunne ingen klage, hvis Erik havde fløjtet turen af, men Erik ville sine turdeltagere det bedste. En noget sky Vandstær blev derfor fundet frem ved vandmøllen ved Brahetrolleborg Slot, før turen gik til Arreskov Sø.

2018 12 05 Turdeltagere Brndegard S Nicolai Godvin

Turlederen og de glade turdeltagere. Foto: Nicolai Godvin.

Arreskov Sø var også turens endestation. Erik havde leveret varen, men som den sønderjyde Erik er, så skal der ikke mangle noget på et veldækket kaffebord. Således heller ikke på fuglefronten. Deltagerne kunne glade afslutte dagen med synet af endnu to Havørne samt hele fem snehvide Sølvhejre.

/Esben Eriksen

##