Det er en tysker...

Hvor kommer vores lokale ynglefugle fra? 

Ja, det kan være svært at svare på, men man har nok en ide om at de nok også kommer fra lokalområdet. Men hvis man vil vide det med sikkerhed skal man tage ringmærkning, eller andre former for mærkning i brug. Og det er netop hvad man har gjort med de lokale havørne i Ravnholt.

2019 05 30 havorn ravnholr2

Ørnene begyndte at yngle i 2012, men allerede i 2011 var der en adult hun på stedet som blev opvartet af forskellige yngre hanner, indtil en gammel han indfandt sig i vinteren 2011/2012 og dannede par med hende. I følge mine noter var hun farveringmærket, men vi kom aldrig tæt nok på til at kunne aflæse ringene. Det er næsten umuligt at se ringene medmindre man kommer rigtig tæt på, og med tiden tænkte vi ikke mere over ringene. Indtil at der begyndte at dukke billeder op på Facebook, hvor bla Leif Sørensen havde være så tæt på at man nu kunne aflæse ringene. Oplysningerne blev indsendt til Zoologisk Museeum, som sendte dem videre til Tyskland, og nu er resultatet kommet retur. 

2019 05 30 havorn ravnholt1

 

I modsætning til os mennesker kender fuglene ikke til grænser, og ørnen viser sig at være klækket i en rede nordøst for Slesvig i Tyskland i 2007. Den er altså nu 12 år og har flyttet sig 93 km fra sit fødested. 
Indvandringen af havørn til Danmark er netop sket fra Nordtyskland, så det er ikke den helt store overraskelse at vores lokale ørn er en tysker...

Om det så er den samme ørn der har ynglet i Ravnholt i alle årene kan vi desværre ikke sige, men det virker oplagt.

 

Tekst: Per Rasmussen