Dompap

Den 12. februar skifter kineserne fra rottens til oksens år - i min have er vi skiftet til Dompappens år. Jeg kan ikke mindes, at vi tidligere har haft så mange Dompapper i kvarteret. Ikke at fuglen er sjælden på disse kanter, men for tiden har jeg hver dag besøg af mindst 7 par, som har luret, at der fodres med solsikkekerner. Dagen igennem kan man høre ”deres bløde fløjt”, når fuglene flyver rundt mellem haverne. Hør sange her.

011421dom3sg

Dompap. Foto: Søren Gjaldbæk.

At jeg synes, at der er specielt mange i år, kan naturligvis være en subjektiv vurdering. Et kig på DOF Basen viser dog, at der kan være noget om snakken. På grafen nedenfor kan man se antallet af observationer i perioden 1. til 24. januar de seneste 10 år.

011421dompobs

Det ses relativt tydeligt, at 2021 stikker ud. Der kan muligvis være mange forklaringer på, den enkle er, at min fornemmelse af, at der er særligt mange i år, holder. Kigger vi på boligbirderne, er der i år 65% af deltagerne, som har Dompap på listen, sidste år var der kun 28%. Det kan selvfølgelig også tænkes, at folk i disse tider ikke har andet at tage sig til end at kigge ud af deres vinduer, men det tror jeg nu ikke.

011421domp4sg

Hunnen, mere afdæmpet i farverne. Foto: Søren Gjaldbæk.

Folk, som fodrer, vil nok have bemærket, at Dompappen er en ret rolig fugl, og den sidste, som forlader foderpladsen, når man nærmer sig. Når de flyver væk, lyser deres hvide sukkerknalds-overgump op. På min foderplads er der ikke plads til 7 par ad gangen, de par, som ikke kan komme til, sidder i et lille træ i nærheden og venter tålmodigt på, at det bliver deres tur.

011421domese

Her ses ”sukkerknalden”. Foto: Esben Eriksen.

Video optaget af Esben Eriksen.

De senere år har Dompappen ynglet i kvarteret. Jeg tænker dog, at de fleste af parrene fortrækker til andre yngleområder om et par måneder, så er jeg blevet mindst 25 kg solsikkekerner fattigere. I år har jeg (og andre?) kunnet glæde mig over de mange Dompapper - til gengæld mangler jeg nogle af de tidligere års vintergæster på foderbrættet, f.eks. Grønsisken - de kommer måske senere, når forårstrækket sætter gang i dem?

Tekst: Søren Gjaldbæk.