Èn fugl i hånden er bedre end ti på taget

Af Jane Ditzel

Ringmærkningstur til Keldsnor med Michael Angel Bjerregaard den 25. september 2022.
Forrige søndags kraftige blæst, som medførte at turen måtte udsættes, var nu afløst af en vindstille, lun og overskyet morgen, som var perfekt til ringmærkning. Da det også var noget diset, så fuglene ikke kunne se, hvor langt de skulle flyve over vand for at komme videre sydpå, havde mange af dem valgt at blive i området, hvilket kunne både ses og høres.

092022ring1jd

Ringdrossel. Foto: Jane Ditzel.

Michael tog imod de fremmødte ved p-pladsen ved Gulstav Mose og havde allerede den første fugl klar til fremvisning – en meget smuk han Ringdrossel. Dem ringmærkes der ikke mange af på Keldsnor Fuglestation, så den var nok dagens hit.
Fra p-pladsen gik vi i samlet flok til Bruns Banke - en høj med udsigt over Keldsnor - for at se hvilke og hvor mange fugle, der var gået i nettene.

092022netpegejd

Nettene ses efter. Foto: Jane Ditzel.

Undervejs kunne vi se og især Michael høre, at der var mange Grønsiskener og både Eng- og Skovpibere i luften, ligesom samtlige skarver fra Keldsnor, og det var mange, så ud til at være ude på en morgenflyvetur – sikkert skræmt op af Havørnen.
Der gik mange fugle i nettene i de timer, vi gik rundt og kiggede efter. 40 fugle fordelt på 11 arter, hvoraf nogle var nye arter for nogle af deltagerne – det var ikke så tosset.

092022ringjd

Sangdrossel. Foto: Jane Ditzel.

Foruden Ringdroslen så vi også en Sangdrossel, en Broget Fluesnapper, som der heller ikke er så mange af, en sen Tornsanger, en Havesanger, som kendes på, at den ikke rigtigt har nogen kendetegn, med mindre man får den i hånden, hvor man så kan se, den har grå halssider.
De fugle, der var flest af, var Munke – især hunner – Gransangere, Jernspurve og Rødhalse. Der ud over blev også en enkelt Musvit og en Blåmejse taget ud af nettene for at få ring på.

092022broget1jd

Broget fluesnapper. Foto: Jane Ditzel.

Michael pillede forsigtigt fuglene ud af nettene, og mens han kiggede nærmere på dem og satte ringen på, fortalte han om fuglene og viste detaljer frem, som for eksempel forskel på unge og gamle fugle, som man kun kan se, når man har fuglen i hånden. De der havde lyst, fik lov at holde fuglen og slippe den fri igen.

092022bladamejd

Blåmejsen beundres. Foto: Jane Ditzel.

Der blev delt megen ny viden om fuglene. Der var vist ingen af deltagerne, der før havde hørt om Jernspurvens noget udsvævende sexliv, hvor både hanner og hunner har flere partnere. Ren swingerklub.

092022jernjd

Jernspurv.. Foto: Jane Ditzel.

Det er imidlertid ikke kun fuglenes udseende, man kommer tættere på. Deres forskellige temperamenter kommer også tydeligt frem. De fleste af fuglene forholder sig roligt, mens de bliver håndterede, men Musvitterne og Blåmejserne er nogle hidsigpropper, som gerne bider fra sig.

092022musvitdamejd

Musvitten får sin frihed igen.. Foto: Jane Ditzel.

Efter et par runder til nettene, blev der også tid til en kaffepause, hvor der blev delt fugleoplevelser og æblemuffins. Det sidste skal man vist ikke regne med hver gang, der er ringmærkningstur.

092022kaffejd

Kaffepause med lækre æblemuffins og fuglesnak. Foto: Jane Ditzel.

Efter endnu en runde, hvor det var tydeligt, at der ikke længere gik så mange fugle i nettene, og hvor det tilmed var begyndt at regne, blev nettene pakket sammen.
Nu blev der så kigget mere opad, og der var både Røde Glenter, Rørhøge og en enkelt Fiskehejre at se.
De fleste skal tidligt hjemmefra for at være ved Gulstav kl. 8.00, men det er så absolut umagen værd. Tusind tak til Michael for en interessant, lærerig, hyggelig og morsom tur.