En hyldest til Langeland

Drømmen om Langeland

Det er svært at lade være med at elske Langeland, hvis man er bare lidt naturinteresseret. Det vrimler nemlig med natur på Langeland, selvom ”landet” vel er lige så opdyrket som resten af Fyn.

De har bare været lidt mere dygtige til at lave natur på Langeland end vi andre dødelige på resten af Fyn.

Det var noget af det jeg savnede og måtte en tur til Langeland. Jeg savnede noget af det vi mangler på Fyn, særlig Nordfyn – rRrdrummen og så måtte jeg lige se den nye lokalitet Holms Mose.

Lykkedes det så? Ja, til fulde.

Vibe. Foto: Søren Gjaldbæk.

Turen foregik fredag 10. maj i år. Bilen pakket med kaffe og andet nødvendigt og så fra Nordfyn til Langeland. Lidt af en tur, men ikke uoverkommeligt. Også optankning i bageriet i Tullebølle, efter min mening øens bedste bager – der er nu desværre heller ikke så mange tilbage – ”de havde tilbud på brunsvigerkage til 35 kr…………….”. Ikke så godt når man er på slankekur!

Rødben. Foto: Leif Sørensen.

Holms Mose

Holms Mose er der nok ikke ret mange, udover de lokale, der kender. Jeg havde sidste år fra Claus Dalskov hørt om at mosen skulle genskabes som en våd mose og var fyr og flamme. Den mose skulle da ses …………..

Fruen og jeg kørte troligt til Langeland sidste år for at se Holms Mose. Vi havde fundet mosen på kortet og flakkede rundt. Selve Holms mose kunne vi godt finde i terrænet – men hvor var vandet? Vi spurgte flere lokale, bl. a. efter at have kørt nord for mosen, hvor sagen blev opklaret. ”Der er da ikke kommet vand på endnu”. Så var den sag opklaret.

Gråstrubet Lappedykker og Blishøne. Foto: Søren Gjaldbæk.

I løbet af maj i år kommer der flere observationer af fugle fra Holms Mose. Jeg spidser ører, nu må den da være genskabt, Holms Mose. Det skal ses!

Dagen i forvejen udskriver jeg kort over området. Stedet er let at finde. Lige efter Rudkøbing kører du mod Kulepile og så skal du bare til Klavsebøllevej. Prøv at google Holms Mose, så finder du let stedet.

Fremme ved stedet som sidste år. Nu med blankt vand. 33 hektar – ikke så lidt.

Lodsejerne har ifølge Fyns Amts Avis selv ønsket vand på stedet. Bedre kan det ikke være, når de lokale selv vil.

Hvidklire. Foto: Søren Gjaldbæk.

Foran mig ligger Holms Mose blinkende, omgivet af Langelandsk idyl med hatbakker og fin løvskov og marker.

I Holms Mose var der ikke nogen ”særligt”, hvad ”noget særligt” så end betyder. Men det gjorde mig lykkelig. Tænk sig at kunne gå en tur i et naturområde, hvor det vrimlede med liv. Mindst 140 Blishøns lå og sloges i det helt lave vand, mange lå på rede. Og især de Gråstrubede Lappedykker. Nok i omegnen af 25 stykker og ustandselig lå de og grise-hylede.

Blishøns. Foto: Søren Gjaldbæk.

Og der var mindst 5 par Viber, der var Rødben og der var Hvidklire. Og så var der lige en enkelt Rørhøg.

At opleve en holdningsændring til det bedre, nemlig at folk selv vil have mere natur. Det er ganske enkelt fantastisk at få lov at opleve.

Lov mig, at du besøger Holms Mose!

Gulstav Mose med de forjættede Rørdrummer. Foto: Kurt Due Johansen.

Dernæst rørdrummen

Jeg elsker rørdrummen, denne mystiske fugl, der gemmer sig i sivene og lyder så mærkeligt. Lige siden ungdommens dage, hvor en tur til Vejlerne gav succes og hvor mange rørdrummer hørtes pauke.

På Langeland har jeg set og hørt rørdrum rigtig mange gange, især er Gulstav Mose suveræn, hvor der er gode muligheder for også at se fuglene – helt nær på! Sidste år var vi så utrolig heldige at kunne stå og se 2 rørdrummer gå rundt i sivene kun 10 meter fra stien. Vildt. I mosen er man tit så på tæt på, at man kan høre fuglene tage luft ind og så ved man at lige om lidt kommer der pauken!

Rørdrum. Foto: Asger Rasmussen.

Jeg havde ikke mere end lige åbnet døren til bilen, da rørdrummen paukede – fedt! Efter en tur mosen delvis rundt, hørtes rørdrummen pauke flere gange. Denne gang sås fuglen dog ikke – det var også blev noget regnfuldt.

Det nye tårn i mosen blev behørigt beundret – hvor er det flot!

Blev det ikke til synet af rørdrum i Gulstav Mose, blev det til gengæld muligt at nyde synet af en flyvende fugl i Tryggelev Nor. Ved det nye flotte skjul, hvor fuglene ikke kan se dig, men du dem, sås i det fjerne rørdrummen flyve. Jeg regner for øvrigt med, at adgangen til det nye skjul bliver som anført: Nemlig skjult, hvor fuglene ikke kan se dig. Pt. ligger adgangsvejen helt åben og du er fuldt synlig – men det er sikkert kun er et spørgsmål om tid, så skjuler Tagrørene sikkert de besøgende.

Rørdrum. Foto: Asger Rasmussen.

Afslutning

Jeg nåede denne dag Gulstav Mose, Tryggelev Nor og Nørreballe Nor, foruden Holms Mose. Men der er meget mere at komme efter. Der er alle de andre steder på Sydlangeland og så er der f.eks. Botofte Skovmose ved Tranekær.

På Langeland har man gjort det man bør gøre andre steder – genskabt dele af naturen.

Hvorfor gør man ikke det i langt højere grad ved Odense Fjord, hvor titusind mennesker besøger området og der er et potentiale i baglandet på mere end 200.000 mennesker. Genskaber inddæmmede områder med enge og søer med blænkende vand som på Langeland. Planter skov og sikrer eksisterende skove og laver gode adgangsforhold uden at genere fuglene. Der er så mange muligheder ved Odense Fjord. Jeg er misundelig – på den gode måde.

Som afslutning sender jeg positive tanker til dem der ikke er mere, og som har betydet så meget for naturen på Langeland. Især til Henning Rasmussen der i en periode var formand for DOF-FYN og til skovrider Staun. De har en del af fortjenesten til min forelskelse i Langeland.

Kurt Due Johansen