Find en af de små spætter

Lige nu er spætterne aktive, man hører dem såvel syngende, kaldende og trommende. På Fyn er vi godt kørende med Stor Flagspætte - den er f.eks. på 2 ud af tre boligbirderes liste. Grønspætten på Fyn er som tidligere beskrevet en fynsk succeshistorie over de sidste 20 år - læs om dette her

022321mellem1ltp

Mellemflagspætte, 7. april 2015, Låddenbjerg Skov, Ærø - den første og indtil videre eneste for DOF Fyn. Foto: Lars Tom-Petersen.

Sortspætten har man kunnet se ved Middelfart siden 2013 plus i 2008, hertil nogle få andre steder på Fyn, dog kun i kort tid. Hvad de små spætter - Lille Flagspætte og Mellemflagspætte - angår, stiller sagen sig anderledes.

022321lilleee

Lille Flagspætte, Ravnholt, 20. april 2013. Bemærk rygmønsteret. Foto: Erhardt Ecklon.

Lille Flagspætte

To år i træk kunne man se en Lille Flagspætte ved Ravnholt. Fra den 3. april til den 28. maj 2013 en territoriehævdende han, og igen året efter, en han fra den 13. februar til den 17. maj - meget muligt samme fugl. Ud over disse/denne er der i dette århundrede 10 meldinger af en fugl set kortvarigt og en, der kunne studeres i længere tid - den blev fundet død i Juelsberg Skove i 2013; der gik rygter om, at en lille spætte havde holdt til i et villakvarter i nærheden samme vinter. Endelig holdt en Lille Flagspætte til i Den romantiske Have ved Sanderumgård fra den 22. til 24. april sidste år. Alt i alt 14 fund af 13/14 fugle.

022321mellem2ltp

Mellemflagspætte, 7. april 2015, Låddenbjerg Skov, her ses den stribede underside og det lyse ansigt, man kan ane den røde isse. Foto: Lars Tom-Petersen.

Mellemflagspætte

Her er det nemt: Et fund 7. april 2015 Låddenbjerg ved Søby på Ærø - finderen var Lars Tom-Petersen. Ud over dette fund, så talte jeg med en fuglekigger, som i slutningen af april sidste år i mellem Korup og Langesø så en spætte med samme rygmønster som på Stor Flagspætte, mindre og med rød kalot. Fuglen blev set kortvarigt, inden den fløj mod Langesøskoven. Hvis en Stor Flagspætte har rød kalot, så er det en ungfugl - på det tidspunkt var der ikke udfløjne unger af den art, så det var måske Fyns anden ”mellemhakker”?

022321mellemmmj

Mellemflagspætte, Draved Skov, en god lokalitet for den art. Foto: Michael Mosebo Jensen.

Kendetegn

Man kan naturligvis - og bør også - kigge i en felthåndbog - her gennemgås de vigtigste kendetegn, som man skal være opmærksom på. Begge spætter er små - de fremstår som kendeligt mindre end Stor Flagspætte - og næbbet virker spinkelt. Lille Flagspætte er som navnet antyder ikke ret stor - kun lidt større end en Musvit. Dens ryg har et ”skelet”- mønster, så ser du en lille spætte med den ryg, så er den bestemt. Mellemflagspætte er kraftigt stribet på brystet og mere lyserød på bugen end Stor Flagspætte. Den har samme rygmønster som Stor Flagspætte, men har skinnende, rød kalot - det er som nævnt kun de unge store, der har det, så hvis du ser en mindre spætte med rød kalot og ryg som en stor, så er der grund til at kigge nærmere på den, der er f.eks. større lyse partier i ansigtet på Mellemflagspætten end på stor. Se Lars Tom-Petersens tegning til højre af Mellemflagspætten for Ærø, som blev medsendt til DOF’s Sjældenhedsudvalg.

022321lillepr

Lille Flagspætte, Ravnholt, 20. april 2013. Bemærk rygmønsteret uden de store ovale hvide felter, man ser hos stor og mellem. Foto: Per Rasmussen.

Lyd

Begge de små spætter har karakteristiske kald, og Mellemflagspættens sang er også en, man vil studse over - den kan man høre her https://www.fuglestemmer.dk/mellemflagspaette/ . Rutinerede folk kan kende Lille Flagspætte i forhold til Stor Flagspætte ud fra deres trommen - her skal man være forsigtig - klangen af en ”trommesolo” afhænger af, hvad der hakkes i. Prøv, når du ser en Stor Flagspætte at lægge mærke til forskellen på trommelyden i forhold til, hvad den hakker i. Mellemflagspætten trommer meget sjældent. Hør disse podcasts.

Kald af Mellemflagspætte og Lille Flagspætte.

 Først høres Mellemflagspætte, efter 30 sekunder Lille Flagspætte - derefter høres de to sammen. Podcast lavet af Esben Eriksen.

Tromme af Stor og Lille Flagspætte. 

 

Her høres trommende Stor og Lille Flagspætte, den lange trommehvirvel er fra Lille Flagspætte. Podcast lavet af Esben Eriksen.

Hvor

Mellemflagspætten holder til i gamle løvskove, hvor der er blanding af tætte partier og lysninger, der må gerne være gamle egetræer, avnbøg og elm. Lille Flagspætte ses i løvskov eller større haver, tit i fugtige partier med el og bævreasp, ofte i nærheden af vand.

Den næste måneds tid er rigtig god til at finde spætter - vi skal opfordre til, at vi her på Fyn kan få lidt flere observationer af de små spætter - de må da være derude - der er mange velegnede lokaliteter, så tag ud og kig efter dem.

Findeløn

DOF Fyn udlover et gavekort til Naturbutikken på 150 kr. for den første Lille Flagspætte og på 300 kr. for den første Mellemflagspætte, der findes i DOF Fyns område dette forår. Fuglene skal enten være fotodokumenterede eller set godt af flere uafhængige observatører - og så skal de naturligvis i DOF Basen, er du ikke oprettet som bruger der, så meld din observation til denne mail - så sender vi observationen videre.

Tekst: Søren Gjaldbæk.