Fuglenes nytår

Den 21. secmber kl. 23.23 er det officielt vintersolhverv og fuglenes nytår. På dagen for vintersolhverv er Jorden i en position i sit omløb om Solen, hvor Nordpolen på grund af Jordens hældning vender mest muligt væk fra Solen. Her vil Solen nå sin sydligste position på himlen, hvorefter den igen bevæger sig nordpå. Dagslængden er 7 timer i Odense, mens fuglene på Tåsinge får 5 minutter længere at søge føde i. Natten mellem den 21. og 22. december er årets længste nat. Men så kommer lyset....og sangen.

2018 12 21 Musvit Pixabay

Årets korteste dag til at søge føde i. Foto: Pixabay.com

Inden længe vil de første fugle registrere, at dagene bliver længere. Der skal i virkeligheden kun ganske få minutters ekstra lys til, så begynder Musvitterne at synge. Læg selv mærke til, hvornår Musvitterne begynder at synge i dit nabolag. Er frosten hård, så kan det så at sige tage pippet fra Musvitterne, så bruges energien på fødesøgning. Typisk begynder Musvitterne at synge relmæssigt ca 2-3 uger efter vintersolhverv.

 

Sangen kan variere meget, men den mest almindelige er nok "cykelpumpe-sangen".  43 sekunder inde i denne video skifter Musvitten fra en sang til en anden. Resten af videoen synger den, som en gammel træt cykelpumpe der piver. Video: Otto Von-Lexmond. Youtube.com

/Esben Eriksen